Κυριακή 8 Μαρτίου 2020

Για το προσφυγικό

Εξαιρετικά στοιχεία από Achilles Plitharas:
Από το 2015 έφτασαν στην Ελλάδα σχεδόν 1,25 εκ. πρόσφυγες/μετανάστες. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών έφυγαν από τη χώρα κατευθυνόμενοι σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Σήμερα, βάσει εκτιμήσεων της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, στην Ελλάδα παραμένουν περίπου 115.000 πρόσφυγες/μετανάστες, εκ των οποίων 74.000 βρίσκονται διασκορπισμένοι στην ενδοχώρα και 41.000 στα νησιά μας.
Επομένως πάνω από 1 εκ. πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα και δεν προσπάθησαν να αλλοιώσουν το δημογραφικό μας με αποτέλεσμα σήμερα να παραμένουμε μια από τις πιο γερασμένες χώρες της ΕΕ (4η πιο γερασμένη με διάμεση ηλικία τα 44,9 έτη, πίσω μόνο από Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία).
Για τους πρόσφυγες/μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου, γνωρίζουμε ότι άνδρες είναι το 44%, γυναίκες το 22%, αγόρια το 20%, κορίτσια το 14%. Αναφορικά με τις χώρες καταγωγής, οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν (49%), Συρία (20%), Σομαλία (6%), Παλαιστίνη (6%), Κονγκό (5%).
Για αυτές τις χώρες γνωρίζουμε ότι:
α) η Συρία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα πάνω από 5,6 εκ. Σύριοι να έχουν φύγει από την πατρίδα με κατεύθυνση κυρίως την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία,
β) το Αφγανιστάν ταλαιπωρείται από συρράξεις και δέχεται μερικές χιλιάδες βόμβες ετησίως made in USA (το 2019 οι αμερικανικές δυνάμεις έριξαν 7.423 βόμβες εκεί), ενώ σε μια πολύ αναλυτική έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή υπηρεσία υποστήριξης για το Άσυλο φαίνεται πως οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Ταλιμπάν εντάθηκαν, και παράλληλα μεγάλωσαν οι απώλειες αμάχων σε αυτές τις συρράξεις (3.800 πολίτες έχασαν τη ζωή τους το 2018 και 7.100 τραυματίστηκαν) ,
γ) η Παλαιστίνη βρίσκεται σε μόνιμη αναταραχή εδώ και δεκάδες χρόνια με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα,
δ) η Σομαλία υποφέρει από συρράξεις που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οδήγησε μόνο το 2018 να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας πάνω από 2,7 εκ, άνθρωποι,
ε) τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν για το Κονγκό όπου εκτιμάται ότι 13 εκ. άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, 4,5 εκ. έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τις εστίες τους λόγω συγκρούσεων ένοπλων ομάδων και κυβερνητικών δυνάμεων.
Εγώ σε όλα αυτά τα νούμερα αδυνατώ να δω οργανωμένο σχέδιο άλωσης της χώρας ή εισβολή επίδοξων κατακτητών. Το μόνο που βλέπω είναι μια ακόμη προσπάθεια του Ερντογάν να παίξει μπάλα στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή, χτυπώντας στα φοβικά ανακλαστικά της δύσης. Αρκούσε να φέρει μερικές δεκάδες λεωφορεία στον Έβρο για να πανικοβληθεί όλη η ΕΕ, η οποία κάνει τα πάντα για περιορίσει το προσφυγικό πρόβλημα στα σύνορα της Ελλάδας.
Το λάθος της Ελλάδας θα είναι μεγάλο αν προσπαθήσει να περιορίσει την εγχώρια ζημιά ποντάροντας στα μισαλλόδοξα σύνδρομα που μια δράκα πατριδοκάπηλων καλλιεργούν συστηματικά. Ας πει η κυβέρνηση τα πράγματα με το όνομά τους, ας προσπαθήσει να σβήσει τη φωτιά που η ίδια βοήθησε να ανάψει, ας πατήσει στα πόδια της στην ΕΕ διεκδικώντας, όχι εκλιπαρώντας. Δύσκολες εποχές, γκαστρωμένες ιστορία.
Πηγές:
Αριθμός προσφύγων/μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από το 2014 https://data2.unhcr.org/…/situa…/mediterranean/location/5179
Πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έως 31/1/2020 https://data2.unhcr.org/en/documents/download/74134
Η κατάσταση στα νησιά έως 1/3/2020 https://data2.unhcr.org/en/documents/download/74359
Σύριοι πρόσφυγες σήμερα https://data2.unhcr.org/en/situations/syria
Διάμεση ηλικία ΕΕ https://appsso.eurostat.ec.europa.eu/…/submitViewTableActio…
Βόμβες made in USA στο Αφγανιστάν https://www.aljazeera.com/…/record-7423-bombs-dropped-afgha…
Η αναλυτική έκθεση για το Αφγανιστάν της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το άσυλο https://coi.easo.europa.eu/…/Afghanistan_security_situation…
Η κατάσταση στη Σομαλία https://www.hrw.org/world-rep…/2019/country-chapters/somalia
Η κατάσταση στο Κονγκό https://www.hrw.org/…/country-cha…/democratic-republic-congo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου