Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Εντίθ Πιάφ. Του Δημήτρη Τριάντου

Ένα χρόνο πριν πεθάνει, η πιο μεγάλη μέρα της ζωής της, τραγούδησε στο ψηλότερο πάτωμα του Πύργου του 'Αιφελ στο μεγαλύτερο κοινό που μπόρεσε ποτέ να συγκεντρώσει καλλιτέχνης, την επευφήμησαν όπως ποτέ δεν επευφημήθηκε εν ζωή καλλιτέχνης όταν την άκουσαν να τραγουδά «Non, Je Ne Regrette Rien…Όχι, τίποτα, για τίποτα, δε λυπάμαι για τίποτα". Στις τελευταίες περιοδείες της τρεκλίζοντας πάνω στην σκηνή έμοιαζε απόκοσμη, εθισμένη στο αλκοόλ και στην μορφίνη και με 3 νοσηλείες λόγω ηπατικού κώματος, όμως τα πλήθη συνέχιζαν να στριμώχνονται μπροστά της. "Δε λατρεύτηκε τόσο πολύ, όσο όταν ζύγωνε στον θάνατό της", έλεγε ο Σαρλ Αζναβούρ που έφυγε πρόσφατα, μια από τις πολλές ανακαλύψεις της.
Το καλοκαίρι του 1961 ερωτεύεται τον Έλληνα κομμωτή και περφόμερ Θεοφάνη Λαμπούκα, 20 χρόνια νεότερο της, τον Theo Sagapo, παράφραση του Ελληνικού "ΣεΑγαπώ", ο τελευταίος άντρας της ζωής της. Τον παντρεύτηκε 9 Οκτωβρίου, ακριβώς ένα χρόνο μετά, σαν χτές, στις 10 Οκτωβρίου 1963, έφυγε από την ζωή, βρισκόταν στην Κυανή Ακτή, ο Θεοφάνης για να μην προδώσει την πόλη που γεννήθηκε, έζησε και δοξάστηκε, την μετέφερε με ασθενοφόρο στο Παρίσι και μόνο όταν έφτασαν εκεί, ανακοινώθηκε το μοιραίο. Η πόλη της το ανταπόδωσε. Αν και ο Αρχιεπίσκοπος του Παρισιού της αρνήθηκε θρησκευτική κηδεία γιατί είχε διάγει «βίον κοινόν εν αμαρτίαις» (την έψαλε εθελοντής επίσκοπος), 100. 000 άνθρωποι, περισσότεροι κι από κείνους που γιόρτασαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κατέβηκαν στους δρόμους και στριμώχτηκαν στο νεκροταφείο Περ Λασέζ για το στερνό αντίο με την απαρηγόρητη Μάρλεν Ντίτριχ να μην αφήνει το φέρετρο.
φωτο 2. Αυτή ανέδειξε τον Υβ Μοντάν, "Όταν τραγουδάς" του 'λεγε, "πάντα να 'χεις στόχο τη καρδιά των ανθρώπων, οι καρδιές είναι ίδιες σ' όλο τον κόσμο", θυελλώδης η σχέση μαζί του, όταν έμαθε ότι την απατά, τον πέταξε από το σπίτι έξω με τις κλωτσιές " Γουστάρω τους άντρες, όχι τα αποφάγια", αυτή ανέδειξε και τον Ζωρζ Μουστακί που της γράφει το "Milord"...
Φωτο 3. Στις 18 Σεπτεμβρίου 1946 εμφανίζεται στο «Θέατρο Κοτοπούλη». Κατά την παραμονή της, η 31χρονη τότε Εντίθ ερωτεύεται το 25χρονο γόη της εποχής Δημήτρη Χόρν, παντρεμένο ήδη με τη Ρίτα Φιλίππου. Του στέλνει παθιασμένες ερωτικές επιστολές. Μία από αυτές, δημοπρατήθηκε το 2008 και πουλήθηκε για 1500 ευρώ. «Σ’ αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν.... είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα.....Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά », δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Χορν της απάντησε !
Φωτο 4. Ο Θεοφάνης, του πρόσφερε την χαρά να της κλείσει τα μάτια και συνάμα χρέη 7 εκατ. φράγκων!, περίπου 2 μήνες μετά την κηδεία, ανήμερα τα Χριστούγεννα, του έγινε έξωση από το κοινό τους διαμέρισμα, άτυχος και αυτός σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό σε ηλικία μόλις 34 ετών. Τάφηκε δίπλα στην Πιάφ και στην κόρη της, η επιγραφή πάνω στον κοινό τους τάφο γράφει «Η αγάπη όλα τα κατακτά».
Μικρό ανάστημα (1.48), σύντομη ζωή (47 χρόνια), τεράστιο ταλέντο, μετά την Ιωάννα της Λωραίνης, την Ζαν ντ'Αρκ, η δεύτερη πιο διάσημη Γαλλίδα, η πρώτη Αγία, η δεύτερη Αμαρτωλή, μόνη της αμαρτία το ερωτικό πάθος, «Σπίτι χωρίς άντρα, μέρα χωρίς ήλιο», έλεγε, ο κόσμος την λάτρεψε, η Γαλλική διανόηση υποκλίθηκε στην αγράμματη κοπέλα που μετά βίας κατάφερνε να διαβάσει μια ολόκληρη σειρά, ο Θεός για τους αμαρτωλούς ήρθε στον κόσμο, το εύθραυστο σπουργιτάκι προσευχόταν μέχρι το τέλος της ζωής της!
Στα σχόλια, τραγουδώντας κάτω από τις φτερούγες του Μίκη την «Όμορφη Πόλη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου