Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Πράσιν’ (και πράττειν) άλογα (Χιουμοριστικό και προφητικό άρθρο του Κ. Γ. Καζανάκη, που δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα του Ηρακλείου Κρήτης "Πατρίς", στις 1/4/2011).



Πράσιν’ (και πράττειν) άλογα

Του Κων/νου Γ. Καζανάκη*

  «Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής και πρέπει να μετατραπεί σε ένα κράτος δικαίου, επιτελικό και ευέλικτο, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα»,  διαπιστώνει ο πρωθυπουργός μας, γνωστό και διακεκριμένο μέλος του ... Ιδρύματος Καντάφι, θυμίζοντας ... γύψους και ... χειρουργεία αλήστου μνήμης ... «γιατρών». Όλα δείχνουν πως είμαστε πια βαρέως ασθενείς. Άρα απαιτείται θεραπεία. Και μάλιστα εντατική.
  Συνήγορός του -ποιος άλλος- ο επίσης ... σοσιαλιστής κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος μας συμβουλεύει να «μην τα βάζουμε με το γιατρό, αν καμιά φορά δίνει φάρμακα, που δεν μας αρέσουν». Βλέπετε το καλό φάρμακο είναι και πικρό, γι’ αυτό και η κ. Κατσέλη προσπάθησε να «χρυσώσει το χάπι» θριαμβολογώντας για μια νέα εποχή όπου οι εργοδότες (η γάτα) και οι εργαζόμενοι (το ποντίκι) θα καθήσουν, επιτέλους, στο ίδιο τραπέζι κατά μόνας για να συμφωνήσουν πώς ο δυνατός θα...«καταπιεί» τον αδύνατο με την βοήθεια και κάποιων διαιτητών, παρακάμπτοντας τις...αναχρονιστικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ακυρώνοντας τις κατακτήσεις τόσων και τόσων ετών.
  Αλλά ποια είναι η τόσο σοβαρή ασθένεια από την οποία πάσχομεν ως Έλληνες ; «Όταν με ρωτούν οι πολίτες “πού τα φάγατε (sic) τα λεφτά;” η απάντησή μου είναι ότι τα φάγαμε όλοι μαζί με μια πρακτική αθλιότητας, εξαγοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», διαπιστώνει ο ευτραφής, διαχρονικός και ευγενής κ. Πάγκαλος των... Ιμίων και των... Παρισίων. Θέλοντας, προφανώς, να μοιράσει τα...κέρδη και να επιμερίσει την ευθύνη στο σύνολον των Ελλήνων !!! Βαρυστομαχιά άρα. Ιδίως, μάλιστα, των εκ των δημοσίων υπαλλήλων... κοπριτών, «...αφού ο κοπρίτης (sic) θα μείνει κοπρίτης σε όλη του τη ζωή...» κατά την...αβρότατη διαπίστωση του κ. αντιπροέδρου της Ελληνικής κυβερνήσεως της...τρόικα.
  Ιδού, επιτέλους, η πολυπόθητη διάγνωση. Πώς, όμως, γίνεται να «...τα φάγαμε όλοι μαζί...» αλλά εκείνος μόνο να πάχυνε τόσο πολύ, είναι ένα άλλο ζήτημα το οποίο χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεως από τον ίδιο. Και πώς τα «χρήματα» που «υπάρχουν» πριν τις εθνικές εκλογές σύμφωνα με σοφή προεκλογική διαπίστωση του πρωθυπουργού μας (ως αρχηγού, τότε, της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως) μετετράπησαν σε...εύγευστο έδεσμα το οποίο απολαύσαμε «...όλοι μαζί...» κατά την άποψη του εύσωμου «πρωτοπαλίκαρού» του ; Μυστήριο.
  Για να το λύσουν, οι «μαθητευόμενοι μάγοι» κ.κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος απευθύνθηκαν σε έμπειρους λύτες-δανειστές παγκοσμίως, διατυμπανίζοντας σε όλους τους τόνους ότι είμαστε ο...«Τιτανικός» και «βουλιάζουμε»! Κατόπιν τούτου οι τελευταίοι φρόντισαν να εκτινάξουν αμέσως τα περίφημα spreads στις 1.000 μονάδες. Ήταν αφελείς οι ηγέτες μας αυτοί ή το έκαναν επίτηδες ; Διαλέγετε και παίρνετε. Δύσκολη επιλογή αφού μόνον για τον πρώτο είναι ευρέως γνωστός ο τρόπος σκέψεώς του. Θυμόμαστε, δα, πολύ καλά, όλοι, ότι κατά την διάρκεια προσπάθειάς του να επανατοποθετήσει την αλυσίδα του ποδηλάτου του... εν κινήσει ευρισκόμενος -πράγμα αδιανόητο όχι μόνο για έναν προικισμένο και έμπειρο ισορροπιστή τσίρκου αλλά ακόμη και για τον πιο αφελή πιτσιρικά- έπεσε (όπως ήταν φυσικό και αναμενόμενο) και τραυματίστηκε τόσο, ώστε να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. «Μηδέν», δηλαδή εις το... «πηλήκιον», όπως θα έλεγε και ο ίδιος.
  Όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία ανέκδοτα αν δεν ήταν η σκληρή πραγματικότητα. «Οι όροι αυτής της σύμβασης», σημειώνει αναφερόμενος στο περίφημο μνημόνιο ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Γεώργιος Κασιμάτης, «δένουν χειροπόδαρα την Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος». Αφού : «Ούτε ο Δανειολήπτης (δηλαδή η Ελλάδα) ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο σε περίπτωση: δίκης, κατάσχεσης (συντηρητικής ή αναγκαστικής) είτε αναγκαστικής εκτέλεσης και σε οποιαδήποτε περίπτωση άλλης ενέργειας ή διαδικασίας σχετικά με τη Σύμβαση».
  Γι’ αυτό και... διατράνωσε ο κ. πρωθυπουργός πλήρης εθνικής... υπερηφάνειας πως : «Δεν υπάρχει περίπτωση πώλησης ελληνικής γης». Φυσικά, αφού υποθηκευμένα δεν πωλούνται και αν πωλούνται δεν αγοράζονται. Σε άλλη θέση της περιβόητης Σύμβασης ορίζεται ότι «...η Ελλάδα παραιτείται από τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας “αμετάκλητα και άνευ όρων”. Ένας τέτοιος όρος δεν υπογράφεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο. Έναν τέτοιον όρο μόνο ένας Shylock μπορούσε να τον σκεφθεί. Τέτοιος όρος μπαίνει για πρώτη φορά σε σύμβαση δανείου στην ιστορία της ανθρωπότητας» τονίζει ο διακεκριμένος καθηγητής. Με άλλα λόγια προσφέραμε στους σύγχρονους ακόρεστους «Μήδους» «γην και ύδωρ». Και επειδή όσα περισσότερα θα πληρώνουμε, τόσα περισσότερα -όπως οι Αργεντινοί- ... θα χρωστάμε, θα έλθει η ώρα που θα απαιτήσουν και το δαχτυλίδι του αρραβώνα της μητέρας μας. Και αν -υπόθεση εργασίας κάνω- οι πιστωτές μας «πουλήσουν», ως έχουν δικαίωμα, το χρέος μας σε τρίτους, όπως π.χ. η Τουρκία, τότε τι γίνεται;
  «Η χώρα μας φαίνεται να μην είναι πλέον ελεύθερη, αλλά να διοικείται επί της ουσίας από τους δανειστές μας». «...Δηλώνουμε δηλαδή ότι είμαστε μια χώρα υπό κατοχή και εκτελούμε εντολές των κυρίαρχων-δανειστών μας...». Ποιος άραγε κάνει τις βαρύτατες αυτές διαπιστώσεις;  Κάποιο κόμμα της Αριστεράς;  Και όμως συντάκτες της σοφής ανακοίνωσης στην οποία περιέχονται τα τραγικά αυτά συμπεράσματα είναι οι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας, οι οποίοι «έχουν βγει από τα ράσα τους» παρακολουθούντες τα εσχάτως τεκταινόμενα!
  Ποιος, όμως, ευθύνεται για το χρέος ; «...Με άλλα λόγια, οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη, Σημίτη και Κ. Καραμανλή ευθύνονται για το 20% ενώ οι κυβερνήσεις του Ανδρέα και του Γιώργου για το 70% της ανόδου ο πρώτος και για 10% ο δεύτερος μέσα σε ένα χρόνο, αποδεικνύοντας έτσι ότι αυτοί ήταν και είναι και σήμερα οι κυρίως υπεύθυνοι για την ουσιαστική πτώχευση της χώρας...» υποστηρίζει με αδιάσειστα στοιχεία ο καταξιωμένος από τους πολυετείς αγώνες του στα «πέτρινα χρόνια» για μια καλύτερη Ελλάδα και παγκοσμίως γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Που στα ογδόντα του αρχίζει πάλι από την αρχή. Όπως όλοι μας κατά το μύθο του Σίσυφου.
  Πώς, όμως, αντέδρασαν οι ομοιοπαθείς Ούγγροι για το δικό τους μνημόνιο μέσω των πολιτικών τους αντιπροσώπων ; Να τι καταθέτει σχετικά ο επί των οικονομικών τους υπουργός: «Δηλώσαμε στους εταίρους μας ότι δεν εξετάζουμε σε καμιά περίπτωση λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας». Και τι έκανε ; Αντί για εξοντωτική λιτότητα, τα βάρη στις τράπεζες! Θα το κάνουμε και εμείς; Όχι βέβαια αφού υπάρχουν τα εύκολα θύματα, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δηλαδή, τα οποία μπορούμε πολύ εύκολα να τα «πυροβολήσουμε» μέσα στο «κλουβί» των προς επιβίωση υποχρεώσεών τους. Οι... «αναξιοπαθούντες» τραπεζίτες θα πρέπει να στηριχθούν, για να μπορέσουν και εκείνοι να μας στηρίξουν με την σειρά τους στις επόμενες εκλογές και όχι μόνο, σύμφωνα με τα περίφημα διαπλεκόμενα. Ιδού οι πρώτες και πρωταρχικές σκέψεις των εκάστοτε κυβερνώντων το Ρωμαίικο, οι οποίοι μας οδήγησαν αργά, σίγουρα και σταθερά από λιτότητα σε λιτότητα με κατάληξη στο «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» Ν° 2. Και είναι μάταιο να ελπίζει κανείς πως εκείνοι που μας έφεραν σε αυτό το χάλι, θα μπορέσουν να μας σώσουν από το ήδη διαφαινόμενο «ναυάγιο».
  «...δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση για μισθωτούς και συνταξιούχους πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί...» διεκήρυττε σε όλους τους τόνους πριν από κάθε γύρο των τελευταίων δημοτικών εκλογών ο πρωθυπουργός της χώρας χρησιμοποιών γνωστό παλαιοκομματικό και «Μαυρογιαλούρειο» κόλπο για να αποσπάσει «ψηφαλάκια». «Συνεπής» προς τις δηλώσεις του έφερε αμέσως μετά τον εργασιακό μεσαίωνα υπό την μορφή νομοσχεδίου το οποίο ψηφίστηκε ως... κατεπείγον, ψευδόμενος για άλλη μια, επιπλέον, φορά και μάλιστα ασυστόλως.
  Από καιρό τώρα το ευρισκόμενο σε ελεύθερη πτώση των ποσοστών του κυβερνών την Ελλάδα κίνημα εκπροσωπεί μια παραπλανημένη (και εξαπατημένη!) από τους εκπροσώπους του μειοψηφία της κοινωνίας. Και ενεργεί απροκάλυπτα πια με αποκλειστικό γνώμονα τα συμφέροντα του ξένου και του ντόπιου κεφαλαίου. Ακόμη και αυτός o φυσικός κομματικός του φίλος και σύμμαχος με τον οποίο πήγαιναν «χέρι-χέρι» μέχρι «χθες» εγκατέλειψε τον κοινόν υπέρ της τρόικα... αγώνα τους, αποκαλώντας ευφυώς, κατά την διάρκεια αγορεύσεώς του στη Βουλή, το μνημόνιο... «μνημόσυνο».
  Τι απομένει όταν κανείς ενεργεί παρά και αυτή την κοινή λογική «πουλώντας», επιπλέον, κατά σύστημα και κατά συνήθεια, «πράσιν’ άλογα» στο Λαό ; Ο απαραμίλλου λεπτότητος διεθνής τοκογλύφος κ. Στρος-Καν που «διαπιστώνει», εαν είναι δυνατόν, πως «...στην Ελλάδα οι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στα σκ...» !!! Και το ελικόπτερο με το οποίο αναχώρησαν από το δώμα του προεδρικού μεγάρου και προς άγνωστον κατεύθυνσιν οι ιδίου, με τους ημετέρους, φυράματος «ηγέτες» του ταλαίπωρου Λαού της Αργεντινής. Το ζήτημα είναι ποιος θα προλάβει, πριν γίνει η Ελλάδα Αίγυπτος, να κλείσει θέση αφού ένα ελικόπτερο δεν χωράει πάρα ένα αρκετά περιορισμένο αριθμό επιβατών. Από τους οποίους θα λείψει, δυστυχώς γι’ αυτούς, η ευχέρεια να φύγουν νύχτα μια και, ως γνωστόν, τα περισσότερα ελικόπτερα δεν πετούν στα σκοτεινά.

  • Ο Κων/νος Γ. Καζανάκης είναι μηχανικός
http://www.patris.gr/articles/198858/#.WCGHSvQauSo
1/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου