Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Περί Σοσιαλισμού, Καπιταλισμού, Υπαρκτού κλπ


Για κουβέντα......
Ήρθε ο Κορωνοιός, μεγάλη - τεράστια ζήτηση παγκοσμίως σε μάσκες ,γάντια, απολυμαντικά. Μέχρι κρατικές πειρατείες έγιναν..
Ανάλαβε το σύστημα ( καπιταλιστικό) και σε μερικές εβδομάδες πλημμύρισε το σύμπαν από αυτά τα προιόντα και σε τιμές προσιτές.. Αντίδραση όντως εντυπωσιακή!!!
Στη αλήστου μνήμης σχεδιασμένη και με.. πενταετή προγράμματα σοσιαλιστική οικονομία, δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των ανθρώπων σε καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα και οι ουρές ήταν στην καθημερινή ζωή κάτι συνηθισμένο. Για ένα στυλό , ένα τζιν , ένα ζευγάρι γυαλιά υπήρχε θέμα ( όσοι είχαν πάει το είχαν αντιληφθεί) τη στιγμή που στους εξοπλισμούς ήταν πρώτοι και στο διάστημα μπροστά!!!
48 σχόλια
1 κοινοποίηση

Σχόλια

Προσυπογράφω. Η σοσιαλιστική οικονομία είναι άριστη στη διανομή. Εχει εγγενή αδυναμία στην παραγωγή. Ισχύει αντιστρόφως για την καπιταλιστική οικονομία. Κατανοώ την αγανάκτηση στην ανάρτηση των ρομαντικών υποστηρικτών της άποψης ότι είναι σωστό να διανέμεται δίκαια η μη παραγωγή. Με εξέπληξε ότι ο ΜΠ αντέδρασε δεύτερος. Περίμενα να αντιδράσει πρώτος.
  • Απάντηση
  • 2 ημ.
Evangelos Voumvoulakis
προσυπογράφεις;;;;
Σήμερα υπάρχει και μια ανάρτηση ενός Κώστα Κάπου (που επίσης προσυπογράφεται) και λέει το ακριβώς αντίθετο με αυτό που επιχείρησε στην παρούσα ο
Giannis Spanakis
: "κρίνουν το παρελθόν με συνθήκες παρόντος"
καθυστέρησε να το δεί
2
Ο Καπιταλισμός είναι, επίσης, @Evangelos Voumvoulakis, ασυναγώνιστος στην παραγωγή ομαδικών τάφων για να θάψει αυτούς που δολοφόνησε...
Μιχάλης Παπαχατζάκης
Ναι, προσυπογράφω φυσικά. Προς τι τα 4 ερωτηματικά; Τα ίδια λέω χρόνια. Οπως και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Μπορώ να σας υποδείξω λοιπόν την ανορθολογική σας σκέψη:
Δυο διαφορετικά πολιτικά συστήματα συγκρίνονται καταρχήν σε ίδιο χωροχρόνο. Έτσι, η σύγκριση σοσιαλιστικού συστήματος και καπιταλιστικού συστήματος έγερνε υπερ του πρώτου τουλάχιστον μέχρι και τη δεκαετία του '50 και υπέρ του δεύτερου τη δεκαετία του '80.
Ο ανορθολογισμός αυτός, που είναι κυρίαρχος σήμερα στο δημόσιο λόγο, είναι ίσως και η αιτία που συμφωνεί μαζί σας "και η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο"
Εδώ χρειάζονται όχι 4 ερωτηματικά, αλλά πολύ περισσότερα. Ισως καταλάβει ο ΓΣ και εξηγήσει και σε μένα.
Evangelos Voumvoulakis
Εάν γνωρίζεις τον... αριστερό τρόπο σκέψης θα καταλάβεις και τον γνωρίζεις ως παλιά καραβάνα στα πολιτικά πράγματα
Έτσι είναι όταν κάποιος λέει, ξέρεις, όλο το σκεπτικό σου είναι απλά μια σοφιστεία. 😁
Evangelos Voumvoulakis
ιδίως οι άνεργοι, οι άστεγοι, οι αμοιβόμενοι με ψίχουλα, αυτούς που ο Καπιταλισμός βομβαρδίζει, οι πρόσφυγες κλπ κλπ. Ο κατάλογος των... θαυμαστών του πλέον βάρβαρου κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικού συστήματος που γνώρισε ποτέ ο κόσμος δεν έχει τέλος!
Μιχάλης Παπαχατζάκης
ο... λατρεμένος Καπιταλισμός που τη δεκαετία του '80 ήταν εξαιρετικός, και μετά... χάλασε, ε; Οι κακές παρέες που έκανε θα φταίγανε μάλλον! 🤣 Και τι σύμπτωση: ο Καπιταλισμός χαλά αμέσως μετά την πτώση του Υπαρκτού. Και χαλά πολύ! πότε; όταν μένει σχεδόν μόνος του στο γήπεδο! Άρα ο Υπαρκτός κάτι (πολύ) καλό έκανε, έτσι κι αλλιώς. Η υποστολή της κόκκινης σημαίας από το Κρεμλίνο έβαλε όχι μόνο τις χώρες του Υπαρκτού σε περιπέτειες, αλλά και όλον τον κόσμο: πόλεμοι, "τρομοκρατία", οικονομικές κρίσεις και τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος. Ο Καπιταλισμός οδηγεί τον πλανήτη Γη με σταθερά βήματα προς το τέλος του...
Κωνσταντίνος Καζανάκης
Δεν διαφωνώ με τις διαπιστώσεις για το μετά. Φαίνεται άλλωστε και τόσο έντονα σήμερα με το πιο έντονο ίσως παγκόσμιο προσφυγικό ζήτημα στην σύγχρονη ιστορία.
Όσο για το '80, ε ήταν εμφανής η σήψη του υπαρκτού ή τότε ανύπαρκτου σχεδόν σοσιαλιστικού συστήματος. Όποιος ταξίδευε εκεί το έβλεπε.
Μιχάλης Παπαχατζάκης
το ζήτημα ήταν να φτιαχνόταν ή να άλλαζε ριζικά. Και θα φτιαχνόταν αν έμπαινε πλουραλισμός και δημοκρατία, μέσα στα πλαίσια ενός σοσιαλιστικού συντάγματος. Το τραγικό είναι ότι ο Υπαρκτός τα έβγαλε πέρα στα δύσκολα (το '17 πήρε μιά χώρα φεουδαρχική και την εκσυγχρόνισε, τον Β'. Π.Π. νίκησε πληρώνοντας με τεράστιες απώλειες, και τη δεκαετία του '60 έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στο Διάστημα). Στα εύκολα, όμως, την πάτησε. Πιστεύω γιατί δεν άντεξε τους εξοπλισμούς και το περιτριγύρισμα από τον Καπιταλισμό και την προπαγάνδα του. Εσωτερικοί λόγοι ήταν η νομενκλατούρα, η οποία έκανε το τεράστιο λάθος να μην εκσυγχρονίσει τις χώρες του Υπαρκτού. Κάπως έτσι οι πολίτες πίστεψαν ότι θα τους έσωζε ο Καπιταλισμός, και έπεσαν στην παγίδα του. Τώρα, βέβαια, το έχουν σκυλομετανιώσει, μόνο που είναι αργά για δάκρυα. Το "σκάνδαλο"; έμεινε η Κούβα να τους υπενθυμίζει τι είχαν και τι έχασαν...
1
Κωνσταντίνος Καζανάκης
Αυτές οι παγίδες του καπιταλισμού!!! Σαν χάνοι τσιμπάτε!!!
Giannis Spanakis
χάνος είσαι και φαίνεσαι, που έχεις παρελάσει απ' όλα τα κόμματα, και μας παριστάνεις τον έξυπνο!
Giannis Spanakis
θυμάστε έναν κουβανό πυγμάχο της εποχής σας, τον Τεόφιλο Στίβενσον; Τρομερή γροθιά, τεράστιος πρωταθλητής. Έπαιζε και με αμερικάνους και τους πλάκωνε. Ανίκητος. Πήγαν και του είπαν μια μέρα μετά που διέλυσε τον πρωταθλητή τους: έλα αγόρι μου να σε κάνουμε επαγγελματία να έχεις λεφτά και γυναίκες, όπως οι δικοί μας. Να φύγεις από κει.
...
Νομίζω ακόμα και σήμερα προπονεί την ομάδα πυγμαχίας της Κούβας.
1
Μιχάλης Παπαχατζάκης
Καλός κομμουνιστής και υπολογίζω ότι θα είχε προνόμια. Η νομεκλατουρα περνούσε και περνά καλά. Με τις ντατσες της τα προνόμια της κλπ κλπ
Ας πούμε ότι είναι σωστή η υπόθεση. Να κάνουμε και μια άλλη: προφανώς του υποσχέθηκαν πολύ περισσότερα, γιατί οι αμερικάνοι πρωταθλητές είχαν πολύ περισσότερα, έτσι δεν είναι; Δεν θα βάλανε και κάτι παραπάνω επειδή ήταν ο πρωταθλητής του απόλυτου εχθρο…
Δείτε περισσότερα
1
Giannis Spanakis
Υπονοείς ότι ο ΜΠ είναι αριστερός; Μα τότε πώς ερμηνεύεις τη διάτυπωσή τους "Όσο για το '80, ε ήταν εμφανής η σήψη του υπαρκτού ή τότε ανύπαρκτου σχεδόν σοσιαλιστικού συστήματος";

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου