Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

Περί του ιού του Andreas Mp

100 εκατομμύρια και πλέον κορονοϊοί χωράνε άνετα πάνω στην κεφαλή μιας καρφίτσας. Οι κορονοϊοί μεταδόθηκαν από τις νυχτερίδες, που αφότου καταστράφηκαν οι βιότοποι τους αναγκάστηκαν να επιδράμουν στα καρποφόρα δέντρα στις φάρμες. Και από τις φάρμες, εύκολα πέρασε στον άνθρωπο.
Αλλά ο Τραμπ προσπαθεί να περάσει τον κορονοϊό σαν ''κινέζικο ιό''.
Στις ΗΠΑ την εβδομάδα που πέρασε καταγράφηκαν επιπλέον 6,6 εκατομμύρια άνεργοι. Διπλάσιοι, δηλαδή, από το ιστορικό ρεκόρ των 3,3 εκατομμυρίων την περασμένη εβδομάδα. Σύνολο περίπου 10 εκατομμύρια. Και αναμένονται άλλα 10 εκατομμύρια την εβδομάδα που έρχεται.
Στα δύο χρόνια της κρίσης του 2008-2009 στις ΗΠΑ κατεγράφησαν 3 εκατομμύρια άνεργοι συνολικά.
Συνολικά στην μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναμένουν 30% ανεργία. Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας πρόληψης των λοιμώξεων και των επιδημιών δήλωσε ότι εάν περάσει ο ιός στο Νότιο Ημισφαίριο το οποίο μπαίνει στον χειμώνα, πολύ απλά από το φθινόπωρο θα έχουμε νέο γύρο και στο Βόρειο.
Μίλησε για αναμενόμενους 100 χιλιάδες νεκρούς στις ΗΠΑ. Οι πολιτείες παραγγέλνουν χιλιάδες σάκους. Τα νεκροτομεία δεν αρκούν.
Στο Νότιο Ημισφαίριο η κατάσταση έχει ως εξής: στην Αφρική οι γιατροί που αναλογούν σε 10.000 κατοίκους είναι: ένας γιατρός. Όταν στην Ευρώπη είναι 37. Πολύ απλά εάν ο δυτικός κόσμος δεν βοηθήσει την Αφρική-και δεν μιλάμε για επικοινωνιακού τύπου βοήθεια τύπου Κίνας και Ρωσίας, η ανθρωπότητα θα αντιμετωπίσει εκατόμβη.
Το ανθρώπινο κεφάλαιο, επειδή και η ανθρώπινη ζωή αποτιμάται, με βάση τους οικονομετρικούς δείκτες των ασφαλιστικών ομίλων είναι περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για έναν Αμερικάνο, και αντίστοιχα 3 εκατομμύρια για έναν Έλληνα. Για να σωθούν οι Έλληνες, πάει να πει αυτό, θα άξιζε το κράτος να δαπανήσει τρεις φορές το ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας.
Βεβαίως όσο περισσότερες ΜΕΘ και γιατροί, τόσο περισσότεροι άνθρωποι σώζονται και κάθε ζωή μετράει. Αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Το ζήτημα είναι να πάψουν οι όροι που γεννάνε τις επιδημίες. Στο μεταξύ ίσως ο κορονοϊός, αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα, να έχει ήδη υποστεί μετάλλαξη και επομένως ακόμη και τα 3 εμβόλια που βρίσκονται στην φάση των κλινικών δοκιμών-από τα 40 συνολικά που είναι στα σκαριά-όταν θα είναι διαθέσιμα, σε περίπου έναν χρόνο να είναι ενδεχομένως και ξεπερασμένα.
Ο ΟΑΣΑ στην τελευταία του έκθεση για 49 χώρες διαπίστωσε ότι πιθανότατα-και μάλλον με βάση τα παραπάνω δεδομένα-στις χώρες αυτές το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σε ένα μέσο 25%. Πρωταθλήτρια η χώρα μας: εδώ, λέει η έκθεση, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει 35%. Εξάλλου αυτή είναι μια λογική μοίρα μιας χώρας που εξαρτάται μονόπλευρα από τον τουρισμό.
1 τρις ευρώ, περίπου και τουλάχιστον σε πρώτη φάση, αναμένεται να είναι το σύνολο της πιστωτικής γραμμής που θα εκπονήσει ο ESM και η Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων. Επιπλέον, η επιδότηση για την συγκράτηση των απολύσεων θα συνδέεται με διασφάλιση των όρων μίας νέας, θεσπισμένης πια, ολοκληρωτικής επισφάλειας και ευελιξίας δίχως κανόνες.
Στις ΗΠΑ αναμένεται να εκπονηθούν προγράμματα ύψους 3 τρις δολαρίων. Δηλαδή κοντά στο 20% του ΑΕΠ. Πολύ πάνω από τα αντίστοιχα προγράμματα της Ευρωπαίκής Ένωσης.
Η Κίνα, που φαίνεται σαν το ολοκληρωτικό κράτος που τα καταφέρνει καλύτερα στην διαχείριση εκτάκτων κρίσεων διαμέσου της μόνιμη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, θα πρέπει λογικά να ανασυντάξει την στρατηγική της, εφόσον εκ ων πραγμάτων οι εξαγωγές της θα αντιμετωπίσουν τις πολύπλευρες συνέπειες της κρίσης. Και στην Ινδία, που μαζί με την Κίνα αναμενόταν-προ κορονοϊού-να ηγεμονεύουν στην παγκόσμια οικονομία έως το 2030, οι εργάτες προτιμάνε να πάνε στο μεροκάματο με κίνδυνο να πεθάνουν, από το να καθίσουν στο σπίτι και να πεθάνουν σίγουρα από την πείνα.
Δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά η Κίνα και η Ινδία δείχνουν τον δρόμο και στις άλλες οικονομίες.
Τα σύνορα κλείνουν. Ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος ήταν η πρώτη απόπειρα για την ανάσχεση της παγκοσμιοποιητικής πορείας του κόσμου. Η δεύτερη ήταν ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος. Οι επιδημίες φαίνεται πως θα είναι η τρίτη. Ύστερα από τον Β'Π.Π. τα χαλάσματα φάνταζαν πίσω και ο ορίζοντας μπροστά. Αυτό που εξελίσσεται φαντάζει μια κατάσταση όπου η σταθερότητα θα μοιάζει βγαλμένη από τα πιο ακραία πειράματα βιοπολιτικής διαχείρισης. Και το νέο συμβόλαιο για το οποίο μιλάνε οι κυρίαρχοι η ταφόπλακα της εποχής του Διαφωτισμού. Αν παρόλα αυτά διατηρηθεί η όποια σταθερότητα με τόσες πολλές ενεργές παγκόσμιες αντιθέσεις.
Τουλάχιστον ο αέρας καθαρίζει, τα ψάρια κολυμπάνε και πάλι στις θάλασσες και το 50% της βιοποικιλότητας που απειλείται με εξαφάνιση εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας πήρε μία μικρή αναβολή. Μοιάζουν με την γαλήνη πριν από την καταιγίδα όλα αυτά.
Πόσοι είπαμε χωράνε κορονοϊοί επάνω στην κεφαλή μίας καρφίτσας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου