Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Η εξάπλωση του κορωνοϊού - Φτωχές & πλούσιες χώρες Του Γιάννη Α. Μυλόπουλου

Γιάννης Α. Μυλόπουλος
Ένας χάρτης που δεν θα δείτε να σχολιάζεται στα ελληνικά κανάλια.
Παρουσιάζει την εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, όπως αποτυπώθηκε χτες, Παρασκευή 3/4/2020. (Με σκούρο χρώμα η μεγάλη εξάπλωση, με ανοικτό η μικρότερη).
Όπως φαίνεται στον χάρτη, Ευρώπη δεν είναι μόνο η Ιταλία και η Ισπανία, με τις οποίες συνηθίζουμε να συγκρινόμαστε όσον αφορά στην εξάπλωση του ιού.
Ευρώπη είναι και η δική μας γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων, όπου παρουσιάζεται σχετικά ομοιογενής εικόνα όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων, παρά τις ευνόητες αλλοιώσεις και επιμέρους διαφορές που προκαλεί η υποκαταγραφή της εξάπλωσης της νόσου στην Ελλάδα και όχι μόνο.
Μια δεύτερη ματιά στην κατανομή της εξάπλωσης της πανδημίας προδίδει εκτός από τα γεωγραφικά και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τη μεγάλη εξάπλωση.
Χώρες με μεγάλη κινητικότητα τουριστική ή εμπορική από ή/και προς την Κίνα και άλλες χώρες από όπου ξεκίνησε η πανδημία, όπως και χώρες με μεγάλη βιομηχανική δραστηριότητα που, για προφανείς οικονομικούς λόγους δεν ανεστάλη, όπως η Β. Ιταλία, έπεσαν θύματα πολύ μεγαλύτερης εξάπλωσης της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση η παλιά διαχωριστική γραμμή μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης δείχνει να επανέρχεται και να ισχύει ακόμη, όσον αφορά τουλάχιστον στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.
(Πηγή δεδομένων - Χάρτης: ImedD)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου