Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

"ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΡΓΑΡΗΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΓΚΟ ΤΟΥ" (Άρθρο του Κ. Γ. Καζανάκη για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, που δημοσιεύθηκε στις 15/9/2016.)




Άρθρο του Κ. Γ. Καζανάκη για τις τηλεοπτικές άδειες,
που δημοσιεύτηκε στο www.candianews.gr.
http://www.candianews.gr/2016/09/15/kathe-katergaris-ston-pagko-tou/

«Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ 15/09/2016 - 18:50 23 Σχόλια 
Του Κώστα Καζανάκη
  Επιτέλους! μετά από μακρά και εξαντλητική -πλην, όμως, απολύτως νόμιμη, αδιάβλητη, δίκαιη, διάφανη  και συμβολική δημόσια διαδικασία πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα-, λευκός καπνός εξήλθε από το κτίριο της Γ.Γ. Ενημέρωσης! Habemus, όχι… Papa, αλλά tv channels, πανελληνίου εμβελείας!
  Πολλές οι… σοβαρές δηλώσεις των υποψηφίων, αλλά και τα σαρκαστικά της διαδικασίας. Μεταξύ των τελευταίων ήταν και ο οικειοθελής... εγκλεισμός των παντοδύναμων καναλαρχών σε ένα κτίριο με όλες, όμως, τις ανέσεις: μέχρι και… ράντζα υπήρχαν για την ανάπαυσή τους!
  Πρώτο ευχάριστο συμπέρασμα: το (ταλαίπωρο και πτωχευμένο) ελληνικό κράτος θα εισπράξει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 246.000.000 «ζεστά» και… σπαρταριστά ευρώ, για χρήση δεκαετίας! καθόλου άσχημα, αν συγκριθούν με τα... 18,39(!) τα οποία είχε εισπράξει μέσα σε... είκοσι επτά χρόνια(!), από την Digea, σε μια δήθεν δημοπρασία με φωτογραφικούς όρους -ανάθεση στην πραγματικότητα- για χρήση... δεκαπενταετίας. Γι’ αυτό οι της ελίτ έχουν βγει στα κεραμίδια˙ τόσο… πατριώτες! Κατηγορούν, ακόμη, την Κυβέρνηση ότι δεν χτύπησε τη διαπλοκή, ποιοι; οι… διαπλεκόμενοι!
  Οι σημερινοί... επαναστάτες τα έβρισκαν όλα, τότε,... θαυμάσια, εξαίρετα, μοναδικά και καταπληκτικά! Και δεν είναι μόνο τα 246.000.000 ευρώ˙ έπονται και άλλα έσοδα από την πώληση των θεματικών και τοπικών τηλεοπτικών συχνοτήτων! Τέρμα η ασυδοσία, τέρμα το «τσάμπα», που πλήρωνε, σε τελική ανάλυση, ο λαός μας. Και να ’ταν μόνον αυτά; 810.000.000 ευρώ από τη λίστα Λαγκάρντ (συν 99.000.000 ευρώ από τις υπόλοιπες λίστες), εξοικονόμηση 400.000.000 ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα και άλλων 4.500.000 ευρώ από μείωση δαπανών της Βουλής, συν άλλα 765.000.000 ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση για το κόστος των οδικών έργων  και πάει λέγοντας!
  Το τρίγωνο «(διεφθαρμένη) Πολιτική εξουσία της ολιγαρχίας-(πτωχευμένες) Τράπεζες-(αμαρτωλά) Μ.Μ.Ε.» λειτουργούσε μια χαρά υπέρ της ελίτ, ντόπιας και ξένης, επιβιώνοντας από τις πλάτες μας: οι πολιτικοί που μας βούλιαξαν χρηματοδοτούσαν με θαλασσοδάνεια μέσω των τραπεζών -τις οποίες ήλεγχαν απολύτως-, τα πρόθυμα να διαλαλήσουν την πολιτική τους Μ.Μ.Ε. και να κατηγορήσουν κάθε άλλη, πιστεύοντας ότι ο κόσμος τρέφεται με κουτόχορτο. Στη συνέχεια οι ίδιοι πολιτικοί εκπρόσωποι κάλυπταν τα θαλασσοδάνεια με ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία χρέωναν σε… εμάς! Έτσι η… καλολαδωμένη μηχανή της προπαγάνδας δούλευε απρόσκοπτα!
Τρανταχτό παράδειγμα θαλασσοδανείου αυτό που δόθηκε σε πρώην μεγάλο κανάλι, το οποίο είχε λάβει 98.000.000(!) ευρώ μεσούσης της κρίσεως, με εγγύηση την… ταινιοθήκη του(!), για να φτάσει, σήμερα -που οι… διευκολύνσεις κόπηκαν με το μαχαίρι από την κυβέρνηση της Αριστεράς-, να χρωστά και στους… αγέννητους, ενώ, επιπλέον, οφείλει μισθούς πέντε μηνών στους εργαζομένους του.  Σημειωτέον ότι μεγαλομέτοχοι στο κανάλι αυτό είναι οι τρεις πλουσιότεροι πολίτες της Ελλάδας! Από κοντά και κάποιος άλλος μεγαλοεκδότης ο οποίος ομολόγησε -εντελώς κυνικά-, ότι έπαιρνε δάνεια με εγγύηση... αέρα κοπανιστό! τόσο... καλά!
Λογάριαζαν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο: η μαύρη προπαγάνδα στην οποία επιδίδονταν οργιαστικά, γύρισε σαν μπούμερανγκ επάνω τους. Και δεν κατάλαβαν τι συνέβη όχι μόνον στις δύο τελευταίες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά ούτε και στο Δημοψήφισμα, όπου προπαγάνδιζαν με μανία το «ΝΑΙ» -ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής του εντελώς παράνομα! και τι κατάφεραν; να έχει η γκρίζα διαφήμισή τους τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από εκείνα τα οποία επεδίωκαν!
  Οι υποστηρικτές, πάντως, του παλιού επιμένουν -παρόλ’ αυτά: «Αφήστε την αγορά να... αυτορρυθμιστεί»! για να έχουμε κι άλλους απλήρωτους υπαλλήλους προφανώς, αλλά και απολυμένους όπως συνέβη με το Alter, αφού η «πίτα» της διαφήμισης είναι συγκεκριμένη! τόσο… καλή είναι η αγορά και η… αυτορρύθμισή της!
Και τι δεν ακούσαμε αυτές τις ημέρες! διαπλοκή (τους διαπλεκόμενους, όμως,… ξέχασαν να τους κατονομάσουν), καθεστώς... Β. Κορέας(!), σύγκριση με τη… Χούντα, ακούσαμε για λογοκρισία, ασυδοσία του αρμόδιου Υπουργού («καναλάρχη» τον αποκαλούσαν), παράνομες μεθοδεύσεις, αντισυνταγματική και Χιτσκοκική  διαδικασία, ατμόσφαιρα μπιγκ μπράδερ, φυλακές, λαγούς και δεν συμμαζεύεται! μέχρι και ελικοπτεράκια(!)  επεστράτευσαν, για να επιτεθούν από... αέρος! Και αφού μιλούσαν για χειραγώγηση και έλεγχο των Μ.Μ.Ε.,  θα πρέπει να συμπεράνουμε -και με βάση το σκεπτικό τους-, ότι τα κανάλια που πήραν νόμιμη άδεια… χειραγωγούνται και… ελέγχονται από την Κυβέρνηση!
«Ήταν ένα ραντεβού στα τυφλά. Ουσιαστικά μετά την πρώτη φάση άνοιξε η πόρτα του φρενοκομείου. Θα δείτε τι έχει γίνει. Η άδεια για εμάς κράτησε περίπου δέκα ώρες. Οι πιο χρονοβόρες ήταν η 3η και η 4η περίπου στις 14 ώρες. Δεν διεκδικήσαμε άδεια. Ήρθαμε να διαπραγματευθούμε λύτρα», δήλωσε, πολύ... σοβαρά, συμμετέχων στη δημοπρασία, ο οποίος έλαβε, τελικώς, άδεια! τόσο… απάνθρωπα και τόσο… γκαγκστερικά, γεγονότα συνέβησαν δηλαδή, και δεν το πήραμε χαμπάρι! σκέτη κρατική… τρομοκρατία! γι’ αυτούς, τα συμφέροντα του λαού και της πατρίδας είναι… απαγωγές και… λύτρα, και η Κυβέρνησή μας μια... συμμορία νονών!
Κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν, επιπλέον,  την Κυβέρνηση ότι υπεσκέλισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μήπως, όμως, η Ν.Δ. ήταν εκείνη που σαμπόταρε τη συγκρότηση νέου Ε.Σ.Ρ., ώστε να μη μπορεί να λειτουργήσει;
  Κι ακόμη: πως κρίνουν οι λαβόντες άδεια καναλάρχες τη δήλωση της Ν.Δ. ότι, δηλαδή, δεν θα αναγνωρίσει την όλη διαδικασία στην (σ.σ. απίθανη) περίπτωση που γίνει κυβέρνηση; θα πάρουν τα λεφτά τους από μεγαλοστέλεχος του κόμματος αυτού που τους τα… υπεσχέθη και θα πάνε σπίτι τους, πετώντας τις επενδύσεις τους;
Τώρα έχουμε, πια, περάσει στη φάση του… θρήνου: κροκοδείλια δάκρυα χύνονται για τους καινούργιους άνεργους(;) λόγω των καναλιών που θα κλείσουν. Και οδύρονται  εκείνοι που όταν η αλήστου μνήμης κυβέρνηση Σαμαρά έριχνε, εν μια νυκτί και μόνη, μαύρο στην ΕΡΤ ρεζιλεύοντάς μας παγκοσμίως, έτριβαν τα χέρια τους γιατί έφευγε από τη μέση ένας ανταγωνιστής! τότε, βλέπετε,... δεν υπήρχαν 2.656 απολυμένοι! Αλλά ούτε για την απόλυση 2.000 περίπου εργαζομένων μέσα στην κρίση από τα ιδιωτικά κανάλια ενδιαφέρθηκαν αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους! Τώρα, όμως, τις απολύσεις τις κάνει η… Κυβέρνηση! Επιπλέον: σταθμός ο οποίος προσέφερε πακτωλό χρήματος και έλαβε άδεια, πόσες μειώσεις μισθών έχει κάνει, και πόσο κόσμο έχει απολύσει; τώρα… εμαράνθη για τους εργαζόμενους; για πόση και τι μεγέθους υποκρισία μιλάμε;
Αν και το μείζον είναι το εθνικό συμφέρον, ακόμη και ο ένας άνεργος είναι -για την Αριστερά- ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Εκτιμάται, όμως, ότι τελικά δεν θα υπάρξουν άνεργοι του κλάδου από τους δύο χιλιάδες περίπου, οι οποίοι ίσως απολυθούν, αφού:
1.      Ανοίγουν δύο νέα κανάλια, τα οποία υποχρεούνται να έχουν τετρακόσιους εργαζόμενους κατ’ ελάχιστον το καθένα. Και επειδή επιδοτούνται για να προσλάβουν τυχόν απολυθέντες, θα τους προσλάβουν. Άρα οκτακόσιοι θα προσληφθούν την επόμενη ημέρα. Μας μένουν, αμέσως-αμέσως, χίλιοι διακόσιοι περίπου, αν, τελικώς, απολυθούν, αφού:
1.1. Τα κανάλια που δεν πήραν άδεια μπορούν να διεκδικήσουν μια τοπική άδεια. Στην περιφέρεια Αττικής π.χ., κατοικεί ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, ενώ οι εγκαταστάσεις οι οποίες απαιτούνται (κεραίες π.χ.), είναι πολύ λιγότερες, -αν δεν υπάρχουν, που ήδη υπάρχουν!
1.2. Μπορούν, ακόμη, τα μη αδειοδοτηθέντα κανάλια, να μεταφερθούν σε κάποια πλατφόρμα (Nova, Ο.Τ.Ε., δορυφόρος κ.α.), οπότε και πάλι δεν θα υπάρξουν απολύσεις.
1.3. Επιπλέον: θα ανοίξουν τα θεματικά κανάλια
  Η τελευταία ελπίδα που έχει απομείνει στο πρώην κατεστημένο του τηλεοπτικού χώρου είναι η Δικαιοσύνη, όπου έχουν προσφύγει όσοι δεν έλαβαν άδεια. Η τυφλή             -υποτίθεται- Δικαιοσύνη μας, η οποία έχει αθωώσει τον Κασιδιάρη για τη βιαιοπραγία ενώπιον του πανελληνίου εις βάρος της Λιάνας Κανέλη, η αδέκαστη -υποτίθεται, επίσης- Δικαιοσύνη μας η οποία δεν έχει προλάβει ακόμη(!) να δικάσει τον στυγερό δολοφόνο του Φύσσα (που  κυκλοφορεί ανάμεσά μας ελεύθερος!), αφού έχει άλλες… σημαντικότερες υποθέσεις να εκδικάσει!  ας ελπίσουμε ότι ο ιερός αυτός θεσμός δεν θα μας κάνει άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη!
  Απορίας άξιον είναι το πως θα συμπεριφερθούν τα κανάλια που έλαβαν άδεια, απέναντι σ’ αυτά που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του νόμου (με βάση τον οποίο έγινε ο πλειστηριασμός), ως αντισυνταγματικού, αφού τα συμφέροντά τους συγκρούονται. Αν, πάντως, συμφωνούσαν όλοι, δεν θα πήγαινε κανείς στον πλειστηριασμό ώστε να κηρυχθεί άγονος, και να εκδοθεί, εν τω μεταξύ, η απόφαση του Σ.τ.Ε.!
Ποια είναι η σκληρή, για το κατεστημένο αλήθεια; Μήπως αυτό που δηλώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, το αυτονόητο δηλαδή;   «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου -και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας- μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον. […] Μια νέα σελίδα ανοίγει από σήμερα για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και την ενημέρωση στον τόπο μας».
  Συμφωνώντας και επαυξάνοντας ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς συμπληρώνει: «Η ολοκλήρωση της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών βάζει τέλος σε 27 χρόνια ανομίας. Η Ελλάδα παύει να διαθέτει το ντροπιαστικό “προνόμιο” της μοναδικής χώρας που ουδέποτε διενέργησε διαγωνισμό για την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών. Πλέον, στη χώρα μας θα εκπέμπουν νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Βιώσιμες επιχειρήσεις, που θα ζουν από τη λειτουργία τους, παράγοντας ποιοτικό και ανταγωνιστικό τηλεοπτικό πρόγραμμα και όχι από τη διαπλοκή με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κανάλια που θα ενημερώνουν τον ελληνικό λαό με αντικειμενικότητα και πλουραλισμό, όχι ανάλογα με τις υπόγειες σχέσεις του ιδιοκτήτη τους με την πολιτική ηγεσία και φόντο τα θαλασσοδάνεια. Η ιστορική αυτή αλλαγή του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου στη χώρα μας ήταν απαίτηση του ελληνικού λαού επί δεκαετίες. Ήταν βασική δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».
  «Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές», όπως θα έλεγε και ο εθνικός μας ποιητής, και «Η αλήθεια» -που μας έκρυβαν επιμελώς τα Μ.Μ.Ε. της ολιγαρχίας- ήλθε ο καιρός «να λέγεται», για να συμπληρώσω διαφημιστικό μήνυμα γνωστού -και αδειοδοτηθέντος ήδη- τηλεοπτικού σταθμού.
Καιρός, όμως, να… νοσταλγήσουμε λιγάκι: τα τελευταία είκοσι επτά χρόνια ξεκινήσαμε από τα «διαπλεκόμενα» του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, εν συνεχεία περάσαμε στους... «νταβατζήδες»(!)(sic) του Κώστα Καραμανλή και στον διαγωνισμό του Κώστα Σημίτη (που... δεν έγινε ποτέ), για να φθάσουμε αισίως, επιτέλους, στη δημοπρασία επί κυβερνήσεως της Αριστεράς, η οποία τα έχει βάλει για τα καλά με το κατεστημένο που γι’ αυτό την πολεμά με λύσσα και μανία: Λίστες, Μ.Μ.Ε., μαύρο χρήμα, εξυγίανση του χώρου της Υγείας (ο οποίος… ασθενούσε βαρέως), δίκαιη ανακατανομή των βαρών (μεγάλο μέρος του ΕΝ.Φ.Ι.Α., π.χ., μετακυλίστηκε, ήδη, στους έχοντες και κατέχοντες), θεσμοθέτηση του «Πόθεν έσχες», πληρωμές με κάρτα˙ κι ακόμη: τέλος στο πελατειακό κράτος, στους διορισμούς, στο ρουσφέτι, στις ρεμούλες, στους κολλητούς, στους κουμπάρους και στα πολιτικά τζάκια στο εσωτερικό˙ σύγκρουση με τους ξένους επικυρίαρχους και απαίτηση των γερμανικών οφειλών του Β’ Π.Π. στο εξωτερικό˙ στήριξη, με μια λέξη, του λαού και εξασφάλιση των συμφερόντων της πατρίδας.
  Κι ακόμη: το 2015 μπήκε πάτος στο βαρέλι με μείωση της ανεργίας, αύξηση -για πρώτη φορά μετά πολλά χρόνια- των εξαγωγών, μείωση της ύφεσης και εμφάνιση πραγματικού πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ οι επικυρίαρχοι δεσμεύτηκαν ρητά για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αν και πριν δεν δέχονταν κουβέντα!  και όλ’ αυτά  -μαζί με χιλιάδες άλλα θετικά- σε ενάμισι, μόλις, χρόνο! Φυσικά προβλήματα υπάρχουν και είναι χιλιάδες˙ και πώς να μην υπάρχουν μετά  από σαράντα χρόνια εγκληματικών καταστροφών; και μήπως τα (οικονομικά) ερείπια μιας Ελλάδας-Συρίας μπορούν να αναταχθούν μέσα σε μερικούς μήνες; χρειάζεται χρόνος και κόπος πολύς, βεβαίως, βεβαίως! κόπος που πέφτει στις πλάτες του λαού, μια και ή (πάντα παρασιτική) άρχουσα τάξη το κουμάντο της το έχει κάνει εξάγοντας εγκαίρως τον πλούτο «της» σε μέρη… εξωτικά κι ονειρεμένα!
  Οι Αργεντινοί (που αριθμούν 41,5 εκατομμύρια), με «μόλις» εκατό δισ. δολάρια χρέος, δούλεψαν είκοσι, ολόκληρα, χρόνια, πολύ σκληρά, μεθοδικά και οργανωμένα, για να αποκτήσουν τα (οικονομικά) «νεφρά» που χρειάζονταν ώστε να πατήσουν γερά στα πόδια τους, να χτυπήσουν αποφασιστικά το χέρι στο τραπέζι, και να μην πληρώσουν ούτε ένα σεντ!
  Την ίδια στιγμή, από την άλλη πλευρά του λόφου (στην αντιπολίτευσή μας δηλαδή),  υπάρχουν μόνο… κατήγοροι κάθε είδους και αποχρώσεως! Κανένα σχέδιο, κανένα πρόγραμμα, καμία λύση. Μόνο που ο λαός μας δεν ψήφισε και δεν θα ψηφίσει ποτέ εκείνους οι οποίοι αφού μας έφεραν εδώ που μας έφεραν,  παριστάνουν τώρα τους… εισαγγελείς.
  Υπάρχουν, βέβαια, και οι κήνσορες που τα ξέρουν… όλα και διαθέτουν τις… λύσεις, πλην, όμως -και για μεγάλη μας… ατυχία- δεν επιθυμούν να κυβερνήσουν, παριστάνοντας αυτόν που αν και είναι έξω από τον χορό καυχιέται ότι ξέρει… πολλά τραγούδια!  Ανάμεσα σ’ αυτούς τους τελευταίους, είναι και οι νοσταλγοί της δραχμής, που παρουσιάζουν την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα ως πανάκεια. Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; η ρωμαλέα οικονομία κάνει το ισχυρό νόμισμα, χωρίς να ισχύει το αντίστροφο: δεν μπορεί, δηλαδή, ένα (ανίσχυρο) εθνικό νόμισμα να χτίσει μια δυνατή οικονομία! στην Κατοχή π.χ., κυκλοφορούσαν… εκατομμύρια και… δισεκατομμύρια, αλλά οι Έλληνες έπεφταν στον δρόμο νεκροί από την πείνα!
  Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια λύση με τα όποια μειονεκτήματα και αρνητικά της (η οποία, όμως, δοκιμάζεται στην πράξη και φέρνει, ήδη, τα πρώτα θετικά αποτελέσματα), είναι ασύγκριτα καλύτερη από τη «λύση»… «Άπιαστα πουλιά δέκα στον παρά»!  Γι’ αυτό ο λαός μας -όπως έχει, άλλωστε, αποδείξει-, έπαψε, πια, να  ενδιαφέρεται για διαμαρτυρίες χωρίς αντίκρισμα και απαιτεί λύσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Φυσικό είναι να ψηφίζει αυτούς που θα του τις δώσουν.
  «Καιρός», λοιπόν, «λαγού» (διάβαζε «ελίτ & επικυρίαρχοι»), «καιρός λαγουδίνας» (καιρός του λαού και της πατρίδας, δηλαδή), από τη μια, και «Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», που λέμε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, για να πειράξουμε τους μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο, από την άλλη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου