Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Η εθελοθυσία του Αρκαδίου και ο μητροπολίτης Κρήτης Διονύσιος Χαριτωνίδης. Μια επιστολή του Κ. Γ. Καζανάκη.






Επιστολή του Κ. Γ. Καζανάκη προς τον διευθυντή σύνταξης
του www.candianews.gr, με θέμα την εθελοθυσία του Αρκαδίου.
Δημοσιεύθηκε στις 18/11/2013, στον συγκεκριμένο ιστότοπο.
http://www.candianews.gr/2013/11/18/η-εθελοθυσία-του-αρκαδίου-και-ο-μητροπ/

Η εθελοθυσία του Αρκαδίου και ο μητροπολίτης Κρήτης Διονύσιος Χαριτωνίδης


ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ 18/11/2013 - 08:40 (Upd: 18/11/2013 - 15:13) 0 Σχόλια 

  Αγαπητέ κύριε Ανδρικάκη˙
αφού σας συγχαρώ για την ιστορική σας έρευνα υπό τον τίτλο «Η Ιστορία που δεν γράφουν τα βιβλία: Η προδοσία του Αρκαδίου από τον επίσκοπο Λάμπης», θα ήθελα να συμβάλλω στην προσπάθειά σας προσκομίζοντας μία ιστορική πληροφορία για τον Μητροπολίτη Κρήτης Διονύσιο (Χαριτωνίδη), κατοπινό, μάλιστα, Οικουμενικό Πατριάρχη. (Είναι ο Μητροπολίτης ο οποίος συνέλαβε την ιδέα της ανεγέρσεως και έθεσε τον θεμέλιο λίθο του περίλαμπρου Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά, τη μνήμη του οποίου εορτάσαμε προσφάτως.)
  Το απόσπασμα που παραθέτω περιέχεται στις σελίδες 36-37 της μελέτης του κ. Απόστολου Παπαϊωάννου, αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, υπό τον τίτλο: «Εμμανουήλ Αναγνώστου Βασιλείου Σκουλάς (1845-1866), ο πυρπολητής του Αρκαδίου». Η έκδοση είναι του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων (Σχολή Επιστημών της Αγωγής, Εργαστήριο Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας & Νεοελληνικού Πολιτισμού), με τόπο έκδοσης «Ιωάννινα» και ημερομηνία «2003».
  Το εν λόγω απόσπασμα έχει ληφθεί από την έκθεση για το αρκαδικό δράμα του Υποπρόξενου της Ελλάδας στην πόλη μας Ιω. Μπαρουξάκη, η οποία απευθύνεται «Προς την Αυτού Εξοχότητα τον Κύριον Επ. Δεληγεώργην Υπουργόν επί των Εξωτερικών εις Αθήνας», φέρει, δε, ημερομηνία «21 Νοεμβρίου 1866», και δεν διακρίνεται διά το άψογον του συντακτικού της. Σημειώνεται, επίσης, ότι το πρωτότυπο κείμενο είναι γραμμένο στο πολυτονικό σύστημα.
  Ιδού λοιπόν:
«[…]Το οθωμανικόν ατμοκίνητον όπερ αφίχθη ενταύθα την 14 τρεχ. μηνός έφερε την είδησιν της καταστροφής του Αρκαδίου, ανεχώρησεν αυθημερόν ο Μητροπολίτης Κρήτης δια να διαδηλώση την προς Οθωμανούς λατρείαν του, επεβιβάσθη εν τω ειρημένω ατμοπλοίω και μετέβη εις Ρεθύμνην δια να προσκυνήση και συγχαρή τον Μουσταφά Πασσά δια τας διαδοθείσας νίκας του, επέστρεψε δε την δεκάτη ενάτην του μηνός, […]».
Θα ήταν, βέβαια, οικτρό λάθος να βγάλουμε συμπεράσματα για το σύνολον του κλήρου από την συμπεριφορά του Επισκόπου Λάμπης Παῒσιου, ή από εκείνην του τότε Μητροπολίτου Κρήτης, πράγμα που πολύ ορθά επισημαίνετε. Συμφωνώ, όμως, μαζί σας, ότι η Ιστορία θα πρέπει να γράφεται ολόκληρη. Χωρίς… προσθαφαιρέσεις, κρυφές «υποσημειώσεις» και «αστερίσκους». Αλλιώς δεν είναι Ιστορία, αλλά… συνωστισμός στην προκυμαία της Σμύρνης.

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Κώστας Γ. Καζανάκης
Πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π.,
M.Sc. Ε.Α.Π.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου