Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Προσφυγικό & μεταναστευτικό Του Κ. Γ. Καζανάκη

 

Καλημέρα παιδιά, 
και καλό Σαββατοκύριακο!
 Κανείς δεν εγκαταλείπει απελπισμένος τους δικούς του, το σπίτι του και την πατρίδα του επειδή... τρελάθηκε, αλλά διότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι που τον εξαναγκάζουν σ'  αυτό. 
Και αυτοί είναι δύο κυρίως: 
α. Πόλεμος κάθε είδους (επίθεση από άλλη χώρα ή από τη δική του σε άλλη, ή εμφύλιος), και, 
β. Κακή οικονομική κατάσταση, που δεν του επιτρέπει να επιβιώσει.
 Οι ίδιοι εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε παράδειγμα; Πόσοι δεν διέφυγαν στη Μέση Ανατολή και αλλού μετά την εισβολή των ναζί, πόσοι δεν έφυγαν, αναγκαστικά, πρόσφυγες στις χώρες του Υπαρκτού μετά τον Εμφύλιο, και πόσοι δεν πήγαν οικονομικοί μετανάστες σ' όλο τον κόσμο εξ αιτίας της οικονομικής ανέχειας που επικρατούσε τα πέτρινα χρόνια: στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στη Ν. Ζηλανδία, στη Ν. Αφρική, στις φάμπρικες της Γερμανίας και στου Βελγίου της στοές κλπ κλπ...  Ακόμη και στην Κύπρο, περισσότεροι από 170.000 Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την πατρίδα(!), διωγμένοι από τους Αττίλες! Εργάτες, τότε, και λαντζέρηδες εμείς, (οι Κύπριοι μετά το '74 οικοδόμοι στη Μ. Ανατολή), επιστήμονες σήμερα: όλοι, δα,  γνωρίζουμε ένα παιδί που μας  λείπει. Εμείς έχουμε τον μεγάλο μας γιό δεκατρία, ολόκληρα, (και συνεχή!), χρόνια, τώρα, μακριά μας. Και η κόρη μιάς πρώτης μου ξαδέλφης, λείπει κι εκείνη, κάποια λιγότερα χρόνια. 
Ας μην κάνουμε, λοιπόν, ότι δεν ξέρουμε τίποτα, αυτό συνιστά τη μεγαλύτερη υποκρισία! 
 Αλλ' ακόμη κι αυτοί που ήλθαν από τη Μ. Ασία για να γλιτώσουν τη χατζάρα του Τούρκου, δεν ήταν αρεστοί σε κάποιους από εμάς -όχι λίγους δυστυχώς! Τι κι αν ήταν αδέλφια μας, τι κι αν έφεραν πολιτισμό εμπλουτίζοντας τον δικό μας, τι κι αν δεν μας πήραν ούτε μιά καρφίτσα, τι κι αν τους εκμεταλλευθήκαμε ως (φθηνούς) εργάτες και τεχνίτες όπως τώρα τους σημερινούς πρόσφυγες και μετανάστες. Τότε, όμως, ήταν (και είναι)... καλοί! 
Κι ενώ είμαστε υπερήφανοι με τον Αντετοκούμπο και πολλούς Ολυμπιονίκες όπως τον Πύρρο Δήμα, δεν δώσαμε τη σημαία μας στον Οδυσσέα Τζενάι, αλλά του  έδωσε η Αμερική τη δική της, μαζί με μία έδρα επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής! τόσο... κορόιδα οι Αμερικάνοι, τόσο... πανέξυπνοι εμείς! κι έπειτα απορούμε πως και γιατί οι ΗΠΑ κυβερνούν τον πλανήτη!  Λοιπόν; 
Άλλο, τώρα θέμα -αν και απολύτως σχετικό-, το πολιτικό: η Ε.Ε. θα έπρεπε να αποδεχθεί να διαμοιραστούν όλοι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες σε όλα τα κράτη της, αναλογικά με τον πληθυσμό εκάστου. Τότε το "πρόβλημα" θα ήταν ελάχιστο. Τι έκανε όμως; πήραν κάποιες χώρες όσους χρειάζονταν για φθηνά εργατικά χέρια, και τους υπόλοιπους τους "φόρτωσαν" στην πατρίδα μας! Αλλ' ακόμη και η παρούσα κυβέρνηση για να μη χάσει τους ψήφους αυτών που (πολύ κακώς) αντιδρούν σ' όλη τη χώρα, τους "μάντρωσε" στα ακριτικά μας νησιά, επαναλαμβάνοντας την κατάπτυστη τακτική της Ε.Ε.! Σε αντίθεση με την  προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε αντιμετωπίσει το ζήτημα σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό: κάπου 43.000 είχαν περάσει τα σύνορά μας το 2014, ενώ το 2015 -όλις ανέλαβε δηλαδή-, 856.723(!), (είκοσι, σχεδόν, φορές περισσότεροι!), γεγονός που κάτι δείχνει: κάποιοι ήθελαν να την πολεμήσουν (και) μ' αυτόν τον τρόπο, διότι άλλος προφανής λόγος δεν υπήρχε! Έτσι, έχουν, λοιπόν, τα πράγματα. Ο,τιδήποτε άλλο είναι εκ του (πολύ) πονηρού...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου