Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Φρόιντ. Του Δημήτρη Τριάντου

Σαν σήμερα, στις 4 Σεπτεμβρίου 1904, σε ηλικία 48 ετών, ο Ζίγκμουντ Φρόυντ μαζί με τον νεότερο αδελφό του Αλέξανδρο μέσω Μπρίντιζι, Κέρκυρας, Πάτρας φθάνει στην Αθήνα. «Όταν, εν τέλει, στάθηκα στην Ακρόπολη (φορώντας τα καλά του ρούχα!) και άπλωσα το βλέμμα μου στο τοπίο ολόγυρα, μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου: Όλα αυτά είναι αληθινά, υπάρχουν, όπως ακριβώς τα μάθαμε στο σχολείο!» σαν να έλεγε « πολύ καλό για να είναι αληθινό». Οι κολόνες στο χρώμα του κεχριμπαριού ήταν τα ωραιότερα πράγματα που είχε δει στη ζωή του. Αναστατωμένος από αυτή την εμπειρία, 32 χρόνια μετά το συμβάν, το 1936 , γράφει γράμμα σε ένα φίλο του με τίτλο «Ανάμνηση μιας Διαταραχής στην Ακρόπολη», όπου προσπαθεί να αυτο-αναλύσει εκείνο που του συνέβη, η επίσκεψη στην Ακρόπολη σήμαινε για αυτόν ότι είχε ξεπεράσει τον πατέρα του, που ήταν πολύ φτωχός για να ταξιδέψει και πολύ αμόρφωτος για να καταλάβει την σημασία αυτής της επίσκεψης. Άψογος γνώστης των Αρχαίων Ελληνικών, το μόνο που τον χάλασε ήταν ότι δεν μπόρεσε να συνεννοηθεί με τους ντόπιους που νόμιζε ότι μίλαγαν αρχαία το ίδιο καλά με εκείνον.
Φωτο 2. Ο διάσημος πίνακας του Ingres, με τον Οιδίποδα και την Σφίγγα, τον είχε απέναντι από τον καναπέ που έκανε τις ψυχαναλύσεις, έδωσε το όνομα του Οιδίποδα στο γνωστό σύμπλεγμα.
Φωτο 3. Ο πιο επιδραστικός επιστήμονας του περασμένου αιώνα, άλλαξε την Ιατρική, τις κοινωνικές επιστήμες, την ζωγραφική, τον κινηματογράφο, οι σουρεαλιστές τον είχαν ανακηρύξει πολιούχο Άγιο τους, άλλαξε τις ανθρώπινες σχέσεις μιλώντας για θέματα ταμπού, όπως η σεξουαλικότητα στην παιδική ηλικία, η σχέση του με την Ελλάδα θα παραμείνει αιώνια, οι στάχτες του φυλάσσονται σε ένα πανέμορφο αρχαίο ελληνικό αμφορέα της προσωπικής του συλλογής, στο Golders Green Crematorium στο Λονδίνο. Σε αυτόν ανήκει το περίφημο: Το ερώτημα που δεν κατόρθωσα να απαντήσω μετά από 30 χρόνια έρευνας είναι: "τι θέλει μια γυναίκα;" έλα ντε!
2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου