Σάββατο 11 Αυγούστου 2018

Οι μεταξικοί μύθοι.

Οι μεταξικοί μύθοι. Του Πανορμίτη Σπανού
Κάποιοι εθνικιστές υμνούν εδώ και χρόνια έναν τουρκόφιλο τέκτονα , σε μία συνεχή προσπάθεια να τον παρουσιάσουν ως φιλολαϊκό εθνάρχη. Όμως ο δικτάτορας είναι πιο γυμνός κι από τον βασιλιά του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν...
Το κάψιμο των βιβλίων
«Η Εθνική Φοιτητική Νεολαία Πειραιώς προβαίνουσα εις την εξαφάνισιν δια πυράς ολοκλήρου σειράς κομμουνιστικών εντύπων την προσεχή Κυριακήν και ώραν 8μμ και εν τη πλατεία Πασαλιμανίου Πειραιώς προσκαλεί άπαντας τους εθνικόφρονας νέους, όπως προσέλθουν εν τη πλατεία Τερψιθέας 7μμ ίνα εν σώματι μεταβούν και συμμετέχουν εις την τελετήν», έλεγε η σχετική ανακοίνωση.
Ορισμένα από τα βιβλία που κάηκαν ήταν τα εξής :
- Στρατή Μυριβήλη «Η ζωή έν τάφω» επειδή ήταν αντιπολεμικό βιβλίο
- Έργα του Πλάτωνα, του Θουκυδίδη και του Ξενοφώντα.
- Bιβλία του Καρκαβίτσα ακόμη και έργα του Παπαδιαμάντη
Επίσης στα σχολεία απαγορεύτηκε η διδασκαλία του Επιταφίου του Περικλή, της Πολιτείας τουΠλάτωνα και της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Συνολικά απαγορεύθηκαν 445 βιβλία.
Εξίσου σημαντική είναι και η μαρτυρία του Κάρολου Κουν: «Με κάλεσαν στην Ασφάλεια του Μεταξά, για απολογία επειδή «παρουσιάζω κομμουνιστικά έργα». Τους ρώτησα να μου πουν, ποιά έργα που ανεβάζω είναι κομμουνιστικά και μου απάντησαν: «Ο ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη και ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ του Μολιέρου».
Οι σχέσεις του Μεταξά με την Τουρκία.
Ο ειλικρινέστερος θαυμαστής του Μουσταφά Κεμάλ ήταν ο δικτάτορας Ιωάννης Μεταξάς. Το 1938, με έξοδα του ελληνικού δημοσίου αγόρασε από τον ιδιώτη που το κατείχε το υποτιθέμενο σπίτι που γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ πασά. Στη συνέχεια το δώρισε στο τουρκικό κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε τουρκικό προξενείο. Επιπλέον, ο Μεταξάς μετονόμασε την Οδό Αποστόλου Παύλου σε Οδό Κεμάλ Ατατούρκ. Την ονομασία αυτή είχε έως και το ’55.
Οι σχέσεις του Μεταξά με την Εβραϊκή Ελληνική κοινότητα
Επί δικτατορίας Μεταξά ψηφίστηκε ο αναγκαστικός νόμος 2544/1940 (ΦΕΚ Α’ 287) ο οποίος διατήρησε τις Ισραηλιτικές Κοινότητες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) με ορισμένες αλλαγές ως προς τον διορισμό των διοικήσεων τους. (Από το ιστολόγιο του ΚΙΣ - https://kis.gr/index.php…).
Οι σχέσεις με την Μασωνία.
Ο Ιωάννης Μεταξάς υπήρξε μασώνος της Στοάς «Ησίοδος» κάτι που φαίνεται και από το "ημερολόγιο" του (Ημ. 26.10.21, 14.12.21, 8.2.22 κλπ).
Η Σύμβασις Cooper
Λίγο πολύ γνωρίζουν αρκετοί την σύμβαση Cooper την οποία έκανε γνωστή ο αείμνηστος και δολοφονηθείς μαζί με τον Μπελογιάννη , Δημήτρης Μπάτσης , εκδίδοντας το βιβλίο του «Η ΒΑΡΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» το 1947.
Υπογράφτηκε και έγινε νόμος του κράτους με το ΦΕΚ 27/02/1940. Υπογραφές : βασιλεύς Γεώργιος και πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς. Η σύμβαση αυτή του Μέταξα με τους Ροθτσαιλντ παραχωρούσε ολάκερο τον ορυκτό πλούτο, υπέδαφος, ποτάμια , καταρράκτες της χωράς για 70 χρονιά σε αυτούς!
ΙΚΑ, Εργατική Εστία, 8ωρο, Συλλογικές Συμβάσεις
Ήταν 1η Μαΐου του 1936 όταν οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Μέσα σε λίγες μέρες το απεργιακό κύμα είχε εξαπλωθεί σε… Ξάνθη, Αγρίνιο, Κομοτηνή, Σέρρες και Ελευσίνα και η απεργία είναι πλέον πανεργατική.Ο Ι. Μεταξάς σε επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη είναι απόλυτος: οι Αρχές πρέπει να χτυπήσουν τους διαδηλωτές στο ψαχνό.Οι νεκροί θα φτάσουν τους 12 και οι τραυματίες τους 300.
ΙΚΑ, Εργατική Εστία, 8ωρο, Συλλογικές Συμβάσεις : κανένα από αυτά δεν ήταν έργο Μεταξά. Ο πρώτος πρόεδρος του ΙΚΑ ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος την περίοδο 1934 - 1935 επί κυβερνήσεως π. Τσαλδάρη. Το 1931 ιδρύεται η εργατική εστία από τον ελ. Βενιζέλο. Το 1920 επί ελ. Βενιζέλου ψηφίστηκε ο ν. 2269 για 8ωρη εργασία (48 εβδομαδιαίως) και αφορούσε μονό τις βιομηχανικές επιχειρήσεις.Το 1934 ψηφίζετε ο νομός 6298 περί κοινωνικών ασφαλίσεων (ΙΚΑ), ενώ από το 1935 εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας (ψηφίστηκε στη δικτατορία του Γεωρ. Κονδύλη στις 16/1/1935).
Το ΟΧΙ δεν το είπε ο Μεταξάς αλλά ο Μπάλφουρ.
Για όσο καιρό παρίστανε τον «εθνικό κυβερνήτη» δεχόταν εντολές, τις οποίες φυσικά εκτελούσε στο ακέραιο, από τον αρχηγό της Ιντέλιτζενς Σέρβις στην Ελλάδα Ντέιβιντ Μπάλφουρ. Ο λόρδος Ντέιβιντ Μπάλφουρ ήταν γνωστός στην αθηναϊκή κοινωνία ως «παπα-Δημήτρης»! Γράφει ὁ Γεώργιος Σεφέρης τὴν περίοδον ποὺ ἦταν ὑπεύθυνος τύπου τοῦ Ὑπουργείου Ἐξωτερικών τῆς Ἑλληνικῆς Κυβερνήσεως ἐν ἐξορίᾳ τοῦ Καΐρου:
«Τὰ στρατεύματά μας λαμβάνουν τὶς διαταγές τους ἀπὸ τὸν Στρατηγὸ Paget καὶ ἐμεῖς ἀπὸ τὸν Mister Balfour, πρώην Ἁγιορείτη καλόγερο, πρώην μακρογενάτο Ὀρθόδοξο παπὰ, πρώην μικροχιτλερομούστακο ταγματάρχη τῆς «ἐξυπνάδας» (intelligence). Καὶ δὲν μᾶς ἐμπιστεύεται οὔτε γιὰ τὴν μετάφραση. Καημένη Ἑλλάδα».
(Σεφέρη Γ., Πολιτικὸ Ἡμερολόγιο, τ.Α'. (25 Νοεμβρίου 1935 ἕως 13 Ὀκτωβρίου 1944), ἔκδ. Ἴκαρος σ. 185).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου