Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Περί 20ου αιώνος και της... συμμαχίας Ναζί & Κομμουνιστών...


Ανυφαντάκης Ευαγγ Ιωάννης  Στη διάρκεια του 20ού αιώνα, του πιο αιματοβαμμένου αιώνα της ιστορίας της ανθρωπότητας, συνέβησαν τα πάντα από αντιπαλότητες και συμμαχίες.
Είδαμε φασίστες να συμμαχούν με κομμουνιστές (Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ), φασίστες να χτυπούν φασίστες (Μουσολίνι-Μεταξάς), φιλελεύθερους να συμμαχούν με φασίστες (η Δύση με τις δικτατορίες της Νότιας Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής), φιλελεύθερους να συμμαχούν με κομμουνιστές (Τσόρτσιλ- Ρούσβελτ- Στάλιν), κομμουνιστές να χτυπούν κομμουνιστές (Ουγγαρία 1956, Τσεχοσλοβακία 1968, Σινορωσικός, Σινοβιετναμικός πόλεμος), στρατούς πολυκομματικών κοινοβουλευτικών δημοκρατιών να σφάζονται στα χαρακώματα (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
Ότι οι ιδεολογίες δεν πρωταγωνιστούν στη διεθνή πολιτική, αλλά τα εθνικά γεωπολιτικά συμφέροντα είναι η πραγματική κινητήριος δύναμις της ιστορικής εξέλιξης.
Τα ιδεολογικά λάβαρα, φαιά ή ερυθρά, τρικολόρε ή παρδαλά, είναι απλώς σημαίες ευκαιρίας. Φερετζέδες που κρύβουν τα πραγματικά κίνητρα.
Έτσι η Ρωσία, η Γερμανία και η Τουρκία, ενώ από το 1900 άλλαξαν επανειλημμένα πολιτικό καθεστώς, οι βασικές γεωπολιτικές επιδιώξεις τους παρέμειναν αμετάθετες.
Επίσης, υπό οποιονδήποτε ηγέτη οι Άραβες Μουσουλμάνοι, δεν θα πάψουν ποτέ να βλέπουν την Δύση ως «άπιστη» αντίπαλο.
Και οι Κινέζοι πάντα θα βλέπουν τον εαυτό τους, ως τον μόνο «νόμιμο» ηγήτορα της υφηλίου.
Αρχή φόρμας

Μανούσος Χαιρέτης Συμφωνώ στο ότι όταν "βλέπουμε" κάπως κάποιον, σίγουρα έχουμε χάσει το Φως μας!!! Την κακοήθεια του κάθε λαού οφείλουμε να την στιλιτεύουμε, ποτέ όμως τον λαό, καθότι ουδείς λαός αναμάρτητος. "Όλοι οι κλώνοι ενός δεντρού, από ίδια ρίζα φεύγουν, και οι λαοί οι καλόχαροι άλλους δεν στιλιτεύουν" https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:)

Κωνσταντίνος Καζανάκης Είδαμε φασίστες να συμμαχούν με... κομμουνιστές; α, καλά, Ιωάννης 
Ευαγγ Ανυφαντάκης, η φαντασία σου ξεπερνά τη φαντασία του μεγαλύτερου παραμυθά! Να διάβαζες, τουλάχιστον, λίγη Ιστορία, καλό θα σου 'κανε, για να μην εκτίθεσαι ανεπανόρθωτα...

Μίνως Σωμαράκης Γιάννη το "σύμφωνο μη επιθέσεως" δεν είναι συμμαχία.... ο Τσόρτσιλ ο ίδιος στο γνωστό σύγγραμμα που του έδωσε το Νομπέλ Λογοτεχνίας, παραδέχεται ότι χωρίς αυτό το σύμφωνο, πιθανότατα ο πόλεμος θα είχε χαθεί...σύμφωνο μη επιθέσεως υπέγραψε η Ιαπωνία με τη Σοβιετική Ένωση παρά το ό,τι ανήκαν σε διαφορετικές συμμαχίες ... σίγουρα υπήρχαν ιδιομορφίες αλλά όχι αυτού του είδους... όπως λ. χ. το ότι η Πολωνία που δέχτηκε την πρώτη επίθεση είχε ήδη ημιναζιστικό καθεστώς ... με έντονα ρατσιστικά στοιχεία ... όσο για το καθεστώς του Μεταξά, φασιστικό μεν, αλλά μέσω του βασιλιά δεμένο στο άρμα της Μ. Βρετανίας ... και μην ξεχνάμε ότι πριν το σύμφωνο μη επιθέσεως ο Στάλιν είχε προτείνει 4 φορές να συμμαχήσουν εναντίον του Χίτλερ αλλά κώφευαν... ήθελαν το Χίτλερ απέναντι στο Στάλιν και υπέγραφαν στο Μόναχο ξεπουλήματα .... μέχρι που στράφηκε και εναντίον τους ... και ποιος τον άφησε να οπλιστεί; .....

Κωνσταντίνος Καζανάκης Πέστα βρε Μίνως Σωμαράκης! Η νεαρή, τότε, Σ.Ε., διαβλέποντας τον κίνδυνο, ήθελε να προετοιμαστεί. Πράγμα που απαιτούσε χρόνο! Έτσι πρόλαβε να εξοπλιστεί, να γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση, και να
μεταφέρει τη βαριά βιομηχανία της σε ασφαλή θέση πίσω (ανατολικά) από τα Ουράλια! Αν δεν γινόταν το σύμφωνο Ρίμπεντροφ-Μολότωφ, η Σ.Ε. θα είχε ηττηθεί, και εμείς, σήμερα, θα είχαμε γίνει σαπούνι... Αυτά προς γνώσον και συμμόρφωσιν κάθε ανιστόρητου, που μιλάει για... συμμαχία των Ναζί με τους Κομμουνιστές. Κι αν δεν πείθεται, ας μας εξηγήσει πως και γιατί οι σύμμαχοι των Κομμουνιστών Ναζί έστειλαν πάνω από 20 εκ. ... συμμάχους Κομμουνιστές στον άλλο κόσμο! Μήπως από την πολύ... συμμαχία;

Ανυφαντάκης Ευαγγ Ιωάννης Θα δεχτώ την επιχειρηματολογία σας αν μου λύσετε μερικές απορίες: α) Γιατί μετά από λίγο (αν θυμάμαι ορθά μετά από 17 ημέρες) η ΕΣΣΔ επετέθη και κατέλαβε Πολωνικά εδάφη με το πρόσχημα της προστασίας των Πολωνών από τους Ναζιστές. Γιατί υπάρχει αυτή η απέχθεια των Πολωνών απέναντι στους Ρώσους ακόμη και σήμερα; β) Η ναζιστική Γερμανία είχε ήδη εισβάλει στην Τσεχοσλοβακία και είχε προσαρτήσει την Αυστρία.γ) Προμήθευε ή όχι μετά την συμφωνία, με χάλυβα και πετρέλαιο τους Ναζιστές; δ) Προμήθευε την ίδια περίοδο την Αγγλία και τη Γαλλία, με τα ίδια προϊόντα ή όχι; ε) Η Αγγλία ήταν σε καλύτερη κατάσταση από πλευράς εξοπλισμού και προετοιμασίας, την ίδια χρονική στιγμή; Γιατί λοιπόν ο Τσόρτσιλ αντιστάθηκε τόσο σθεναρά, ζητώντας από το λαό του να υποστεί το τίμημα της ελευθερίας του; Να αγνοήσουμε το γεγονός αυτό, επειδή τότε η Αγγλία ήταν αποικιοκρατική δύναμη και άρα ισχυρή; Θυμάστε τη Δουνκέρκη και την απόφαση ενός λαού να περισώσει τα στρατεύματά του για να μπορέσει να υπερασπιστεί την πατρίδα του; Αφήστε τους ιστορικούς να ανατρέξουν στα αρχεία και να μας διαφωτίσουν περισσότερο. Είμαι ο πρώτος που θα ενστερνιστώ τα νέα ιστορικά ντοκουμέντα. Επίσης, γνωρίζετε τα 3 γράμματα του Ζαχαριάδη, τη στιγμή που χυνόταν Ελληνικό αίμα στο μέτωπο της Ηπείρου; Ποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στο πρώτο και τα επόμενα δύο; Γιατί άραγε αυτή η διαφορά στους στόχους του πρώτου, από τα άλλα δύο; Δεν επιθυμώ να επιμένω στα συμπεράσματά μου και δεν συμμερίζομαι τις όποιες διαχωριστικές γραμμές. Όμως είναι μελανά σημεία προς διερεύνηση. Ας το αποδεχτούμε τουλάχιστο.

Μίνως Σωμαράκης Γιάννη δεν επιχειρηματολόγησα .... γεγονότα ανέφερα... η διαμάχη και το μίσος Ρώσων και Πολωνών δεν δημιουργήθηκε στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο... υπήρχε από την εποχή των Τσάρων (το "Τάρας Μπούλμπα του Γκόγκολ ίσως σε διαφωτίσει) ... δεν είμαι εξάλλου απολογητής τη Σ. Ε. ούτε καν... όσο για τα γράμματα του Ζαχαριάδη, ελέγχεται (και των τριών) η γνησιότητα, αφού ο Μανιαδάκης είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια πλαστή Κ. Ε. του ΚΚΕ... ωστόσο είναι γεγονός ότι δεν άφησαν τους αριστερούς εν γένει να πολεμήσουν τους Ιταλούς... αντίθετα, έμειναν φυλακισμένοι και παραδόθηκαν από το καταρρέον καθεστώς στους Γερμανούς...οι διακόσιοι της Καισαριανής (όπου και ο Σουκατζίδης) ήταν φυλακισμένοι από πριν την Κατοχή (Δ. Ψαθά, η Αθήνα στην Κατοχή)... όπως είναι επίσης γεγονός (Ιστορία του 20ου αιώνα , Ελληνικά Γράμματα τόμος 4ος) ότι η Σ. Ε. πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος (21 εκατομμύρια οι νεκροί) ... και ο πόλεμος κερδήθηκε στο Στάλινγκραντ...αλλά όλα τούτα που αναφέρεις (τα σκοτεινά σημεία) που όντως θέλουν διερεύνηση δεν αποδεικνύουν ότι το "Σύμφωνο μη επιθέσεως" αποτελούσε συμμαχία.... αυτό το ισχυρίστηκε στο ΒΗΜΑ ο Γ. Πρετεντέρης και λυπάμαι αν το ενστερνίζεσαι.... σου ανέφερα και το άλλο σύμφωνο μη επιθέσεως μεταξύ Ιαπωνίας Σ. Ε. Δεν με ενδιαφέρει να δικαιωθεί η γνώμη μου... καθόλου.... αλλά υπάρχουν γεγονότα και σταθερές που δε γίνεται να αμφισβητούμε... αναφέρω, θα πρόσεξες πάντα τις πηγές των πληροφοριών μου, στις οποίες μπορείς να ανατρέξεις... φυσικά, να προσθέσω ότι το περίφημο σύμφωνο έγινε αφού η Σ. Ε. δεν ήταν προετοιμασμένη για πόλεμο με ευθύνη και του Στάλιν (εκκαθαρίσεις στο στρατό 37 - 38) ... με δεδομένη εκτίμηση σε καληνυχτίζω... Καλό ξημέρωμα..


Κωνσταντίνος Καζανάκης Ανυφαντάκης Ευαγγ Ιωάννης συνεχίζεις στην ίδια... πρετεντερική γραμμή! Και συγκρίνεις τη Μ. Βρετανία, που είναι νησί, με τη Σ.Ε. που δεν είναι! ωραία σύγκριση! αυτό δείχνει και την προκατάληψή σου, απέναντι στη Σ.Ε. και την τακτική της απέναντι στους Ναζί! Επίσης: παρουσιάζεις όόόλα τα γράμματα του Ζαχαριάδη ως... γνήσια, και αποκρύπτεις επιμελώς ότι οι φυλακισμένοι Κομμουνιστές, (και) δια του Ζαχαριάδη, όχι απλά ζήτησαν να πολεμήσουν, αλλά να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή! Το ίνδαλμά σου, όμως, ο ο στυγνός δικτάτορας του ρετσινόλαδου Μεταξάς, τους διετήρησε φυλακισμένους, και το αντικομμουνιστικό σύστημα τους παρέδωσε στους Ναζί για τα περαιτέρω! Για την Πολωνία: έπρεπε, δηλαδή, οι Σοβιετικοί, να την αφήσουν στους Ναζί, για να καθαρίσουν όλους τους Πολωνούς, όπως στο Κατίν; Μετά από αυτά, τι να πούμε για τον... χάλυβα; Πάντως σε... παραδέχομαι Γιάννη, η αντικομμουνιστική προπαγάνδα σου είναι πολύ μελετημένη, μόνο που εγώ δεν μασάω! Ελπίζω να συμφωνείς κι εσύ @Μίνως Σωμαράκης... Υστερόγραφο: Αλήθεια Γιάννη, γιατί δεν μου απαντάς; το να με γράφεις εις τα παλαιότερα των υποδημάτων σου, δεν σε τιμά. Καθόλου! Άσε που η στάση σου αυτή αποδεικνύει ότι η ιστορική αλήθεια είναι με το μέρος μου...

Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Το γλωσσάρι του φωτογράφου

AF (Autofocus): Αυτόματη Εστίαση. Τεχνολογία αυτόματης εστίασης που ενσωματώνουν οι σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές και φακοί.
AF-L (Autofocus lock): Κλείδωμα αυτόματης εστίασης. Η εστίαση κλειδώνει και δεν αλλάζει ακόμα και αν μετακινείται το αντικείμενο στο οποίο έχουμε εστιάσει.
Aliasing: Tο φαινόμενο με τα “δόντια” που παρατηρείται σε καμπύλες και ευθείες υπό γωνία λόγω υπερβολικού sharpen.
Ανάλυση (resolution): Εκφράζεται σε pixel π.χ. 150ppi σημαίνει 150 εικονοστοιχεία ανά ίντσα. Όσο αυξάνεται ο αριθμός τόσο περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να αποδώσει η συσκευή.
Αντιστάθμιση της έκθεσης (exposure compensation): Διόρθωση της συγκεκριμένης τιμής έκθεσης με υποέκθεση ή υπερέκθεση σε συγκεκριμένο εύρος stop σε βήματα ±1/2 ή ±1/3 stop.
APO Lens: Αποχρωματικός φακός διορθωμένος για χρωματική εκτροπή.
APS (Advanced Photo System): Τύπος αισθητήρα και μέγεθος φιλμ.
APS-C: Φορμά αισθητήρα που παίρνει το όνομα του από το Advanced Photo System, το κλασσικό μέγεθος των αρνητικών (23.5χ15.7 mm).
APS-H: Φορμά αισθητήρα, παραλλαγή του APS-C, με μέγεθος 28.7x 19mm.
Av, Aperture Priority AE (Προτεραιότητα διαφράγματος): Λειτουργία αυτόματης έκθεσης όπου ο χρήστης επιλέγει το διάφραγμα και η μηχανή αναλαμβάνει να ρυθμίσει την ταχύτητα ώστε να δώσει σωστή έκθεση ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.
B, Bulb: Ρύθμιση που κρατά το φωτοφράκτη ανοικτό όσο είναι πατημένο το κουμπί απελευθέρωσης. Προορίζεται για φωτογράφηση τη νύχτα.
Barrel Distortion: Βαρελοειδής παραμόρφωση. Είδος γεωμετρικής παραμόρφωσης όπου παρατηρείται κύρτωση των γραμμών προς την περιφέρεια της εικόνας.
Βάθος πεδίου (Depth of Field, DOF): Το εύρος αποστάσεων εμπρός και πίσω από το σημείο ακριβούς εστίασης, μέσα στην οποία το είδωλο διατηρεί την ευκρίνεια του. Το κλειστό διάφραγμα δίνει μεγάλος βάθος πεδίου, το ανοιχτό μικρό.
Bit depth: Ο αριθμός των bit που αντιπροσωπεύουν την τονική και χρωματική τιμή κάθε pixel.
Bitmap: Χαρτογραφικό αρχείο. Αρχείο εικόνας που περιγράφεται σημείο προς σημείο με μια συγκεκριμένη ακολουθία bits. Eίναι αντίθετο από τα διανυσματικά (vector) αρχεία εικόνας, τα οποία περιγράφονται μαθηματικά.
Bokeh: Ιαπωνικός όρος που αναφέρεται στο θολό, μη εστιασμένο φόντο της εικόνας.
Bracketing: Τεχνική με την οποία γίνονται διαδοχικές λήψεις (συνήθως 3) με διαφορετική αξία έκθεσης του ιδίου κάδρου, με απόκλιση από τη βασική έκθεση σε βήματα ±½ ή ±1/3 στοπ.
Built-in flash: Το ενσωματωμένο στη μηχανή φλας.
CCD: Aπό τα αρχικά των λέξεων Charged Couple Device. Φωτοευαίσθητος αισθητήρας με pixel που μετατρέπουν σε ηλεκτρικό φορτίο τo φως. Χρησιμοποιούνται στις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα scanner.
Centre Weighted metering: Κεντρικά ζυγισμένη φωτομέτρηση. Η φωτομέτρηση γίνεται σε ολόκληρο το καρέ αλλά λαμβάνεται υπόψη περισσότερο το κέντρο του καρέ και λιγότερο η περιφέρεια.
CοmpactFlash card: Κάρτα μνήμης τύπου CF (CompactFlash).
Chromatic Aberration: Χρωματική εκτροπή. Παρατηρείται λόγω μη συγκλίσεως της εστίασης όλων των χρωμάτων της φωτεινής δέσμης σε ένα σημείο ή λόγω μη τέλειας διάθλασης από τα κρύσταλλα του φακού. Διορθώνεται α. με κρυστάλλους καλύτερης ποιότητας (χαμηλής διάχυσης, fluorite κτλ.) και β. με προσθήκη γκρουπ διορθωτικών στοιχείων.
Clipping (ψαλιδισμός): Η αποκοπή ορισμένων τόνων είτε πιο ανοικτών από ένα ορισμένο επίπεδο και επάνω που γίνονται μαύροι είτε από ένα επίπεδο και κάτω που υποβιβάζονται στο μαύρο. Προκαλεί απώλεια λεπτομέρειας. Μπορεί να συμβαίνει και σε ένα μόνο κανάλι χρώματος.
CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor): Ψηφιακός αισθητήρας εικόνας – αντίπαλη τεχνολογία ως προς το CCD.
Color model (χρωματικό πρότυπο): Συχνά αποδίδεται και με τους όρους color space ή color mode, και υποδηλώνει τη μέθοδο απόδοσης των επιμέρους χρωμάτων. Στο RGB (προσθετικό μοντέλο) επιπλέονπροσθήκη μονάδων αυξάνει φωτεινότητα. Στο αφαιρετικό CMYK συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, δηλ. όταν αυξάνουμε τη συμμετοχή των χρωστικών, το αποτέλεσμα είναι πιο σκούρο, επειδή ακριβώς μεγαλώνει η ποσότητα του μελανιού.
Compact: Μικρές μηχανές point n’ shoot, με σταθερό φακό.
Compression (συμπίεση): Tεχνική, η οποία μειώνει το χώρο που καταλαμβάνουν τα δεδομένα στο σκληρό δίσκο ή σε άλλα αποθηκευτικά μέσα. Διακρίνουμε ανάμεσα στις μη απωλεστικές (loseless) και τις απωλεστικές (lossy) μεθόδους συμπίεσης. Οι πρώτες ανακτούν ολόκληρο το πληροφοριακό περιεχόμενο μετά την αποσυμπίεση και είναι κατάλληλες για αρχεία προγραμμάτων, κείμενα, DTP κλπ. Οι απωλεστικές μέθοδοι εφαρμόζονται μόνο σε αρχεία εικόνων ή ήχων επιφέροντας μια υπαρκτή μεν αλλά όχι ενοχλητική υποβάθμιση της ποιότητας. Κλασσικά παραδείγματα είναι το zip, lkw, arj για την πρώτη κατηγορία και το jpg για τη δεύτερη.
Continuous Shooting: Η μηχανή τραβάει συνεχόμενα φωτογραφίες, όση ώρα είναι πατημένο το κουμπί λήψης.
Crop factor: Παράγοντας που προσδιορίζει το μέγεθος και το σχήμα του αισθητήρα.
CΜΥΚ: Aπό τα αρχικά των λέξεων Cyan, Magenta, Yellow, Black. Tα τρία χρώματα του αφαιρετικού συστήματος (κυανό, ματζέντα και κίτρινο) μαζί με το μαύρο. Η ανάμειξη των τριών θεωρητικά παρέχει το μαύρο, στην πράξη όμως χρειάζεται προσθήκη μαύρου για καλύτερο κοντράστ. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται εκτός από τους έγχρωμους εκτυπωτές σκοτεινού θαλάμου και τα minilab στην λιθογραφική εκτύπωση και στην ψηφιακή έξοδο (εκτύπωση σε inkjet, εικονοθέτες κλπ.)
Descreen: Αφαίρεση του moire δηλ. των έντονων φαινομένων ψαροκόκκαλου ή άλλων ενοχλητικών pattern που παρατηρούνται στο σκανάρισμα λιθογραφικών εικόνων. Επιτυγχάνεται με μείωση του νεταρίσματος ή μερικές φορές με ολοκληρωτική ανασύσταση της εικόνας με ειδικούς αλγορίθμους.
Downsample (Υποδειγματοληψία): H μείωση της ανάλυσης μιας εικόνας με αφαίρεση pixel. Πραγματοποιείται με τη βοήθειαειδικών αλγορίθμων.
DSLR (Digital Single Lens Reflex): Ψηφιακή μονο-οπτική ρεφλέξ. Μηχανή που χρησιμοποιεί τον ίδιο φακό για σκόπευση και λήψη, και ένα σύστημα πενταπρίσματος/καθρέπτη για την εστίαση.
Dynamic range (δυναμική περιοχή): To μέγιστο της τονικότητας (το εύρος από τους ανοικτούς ως τους σκούρους τόνους) που ένα μέσο σάρωσης μπορεί να σαρώσει και αντίστοιχα ένας printer μπορεί να εκτυπώσει.
Διάφραγμα (aperture): Μηχανισμός που αυξομειώνει τη διάμετρο της ίριδας φακού, ώστε να διέρχεται περισσότερο ή λιγότερο φως.
Έκθεση (Exposure): Η ποσότητα του φωτός που ευαισθητοποιεί µια φωτοευαίσθητη επιφάνεια (όπως ο αισθητήρας της φωτογραφικής µηχανής ή το φιλµ) και αποτελεί το γινόµενο του φωτισµού επί το χρόνο (f/no x t). Η έκθεση µετριέται σε µονάδες Ε.V. (exposure values).
Εστιακή απόσταση (focal length): Η απόσταση από το οπτικό κέντρο του φακού ως το επίπεδο του αισθητήρα.
Εστιακή απόσταση φακού (Lens Focal length): Η απόσταση ανάμεσα στο οπτικό κέντρο του φακού και τον αισθητήρα.
EV (Exposure value): Τιμή έκθεσης.
Ευαισθησία ISO: Ισοδύναμη ευαισθησία του αισθητήρα CCD σύμφωνα με το πρότυπο (για φιλμ) του Διεθνούς Οργανισμού Τυποποίησης (International Standards Organization).
Εύρος έκθεσης: Όρος δανεισμένος από τη συμβατική φωτογραφία, αφορά την ιδιότητα του φωτοευαίσθητου μέσου να “ανέχεται” σφάλματα υπο/υπερέκθεσης, διατηρώντας αποδεκτή απόδοση της ωφέλιμης πυκνότητας. Οι αισθητήρες συγχωρούν αποκλίσεις της τάξης των ±2stop, επειδή διαθέτουν πολύ ικανοποιητικά χαρακτηριστικά δυναμικής περιοχής.
Fill in flash: Συμπληρωματικό flash για το γέμισμα των σκιών.
Fisheye lens: Aκραίος ευρυγώνιος φακός με εστιακή απόσταση από 6mm έως 15mm και χαρακτηριστικά κύρτωσης γραμμών.
Focus Range (εύρος αποστάσεων εστίασης): Η απόσταση από το κοντινότερο σημείο που μπορεί να εστιάσει ο φακός έως το άπειρο.
Focus: Εστίαση.
f-stop: Μονάδα διαφοράς διαφράγματος (ανοίγματος ίριδας φακού).
Full-Frame: Φωτογραφικές μηχανές με αισθητήρα μεγέθους 36χ24mm, αντίστοιχο σε μέγεθος με το φιλμ 35mm.
Greyscale: όρος που αναφέρεται στις ασπρόμαυρες εικόνες, διακρίνοντας αυτές από τις έγχρωμες ή τις γραμμικές (line art).
Ισορροπία του λευκού (White balance): Αναφέρεται στη δυνατότητα ρύθμισης της χρωματικής ισορροπίας ανάλογα με τη φωτεινή πηγή. Μέσω διορθώσεων στα επιμέρους χρώματα μπορούμε να βελτιώσουμε τις αποκλίσεις από το λευκό φέρνοντάς το στο επιθυμητό ουδέτερο τόνο.
Ιστόγραμμα (histogram): Διάγραμμα που απεικονίζει την κατανομή της τονικότητας σε μια ψηφιακή φωτογραφία.
High Key: Eικόνα στην οποία επικρατούν ανοικτόχρωμοι τόνοι.
Highlights: Τα πιο φωτεινά σημεία μιας εικόνας.
Hot Shoe: Η ηλεκτρική επαφή όπου προσαρμόζεται το φλας.
JPEG (Joint Photographic Expert Group): Φορµά συµπιεσµένου φωτογραφικού αρχείου µε µεταβλητό λόγο “απωλεστικής” συµπίεσης. Χρησιµοποιείται απ’ όλα τα προγράµµατα επεξεργασίας εικόνας και διαθέτει συµβατότητα µε πλατφόρµα Mac & PC.
LCD (Liquid Crystal Display): Οθόνη ενδείξεων υγρών κρυστάλλων.
Low Key: To αντίθετο του hi key. Εικόνα στην οποία επικρατούν σκοτεινοί τόνοι.
Manual Exposure: Λειτουργία χειροκίνητης έκθεσης όπου ο φωτογράφος επιλέγει μόνος του την τιμή του διαφράγματος και της ταχύτητας ώστε να δώσει σωστή έκθεση ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού.
Μερική φωτομέτρηση (partial metering): Φωτομέτρηση που καλύπτει κύκλο 10-12% στο κέντρο του κάδρου.
Moire: Ανεπιθύµητες διατάξεις pixel µε κυµατοειδή σχήµατα που παρατηρούνται στη λεπτή υφή ορισµένων αντικειµένων κυρίως υφασµάτων κλπ.
Μοντούρα (Lens Mount): Η άρμοση όπου προσαρμόζουμε τον φακό πάνω στη μηχανή.
P, Program AE: Λειτουργία αυτόματης έκθεσης όπου και το διάφραγμα και η ταχύτητα ρυθμίζονται αυτόματα από τη μηχανή.
Παρασολέιγ (Lens Hood): Εξάρτημα από καουτσούκ ή πλαστικό ή μέταλλο, που βιδώνει στον μπροστινό δακτύλιο του φακού, για να τον προστατεύσει από τις πλάγιες ακτίνες του ήλιου.
Πεντάπρισμα: Πρισματικό σύστημα, ώστε με αναδίπλωση της δέσμης φωτός να βλέπουμε το είδωλο ορθό και όχι ανεστραμμένο.
Πολυζωνική φωτομέτρηση (evaluative metering): Η φωτομέτρηση όπου το καρέ χωρίζεται σε ζώνες η συμμετοχή των οποίων στην τελική μέτρηση υπολογίζεται με αλγόριθμο από τον κεντρικό μικροεπεξεργαστή.
Pixel (εικονοστοιχείο): Το ελάχιστο “στοιχείο” στην ψηφιακή εικόνα. Κάθε αρχείο ψηφιοποιημένης εικόνας αποτελείται από γειτονικά pixel σαν μωσαϊκό, που όταν τα παρατηρούμε από ορισμένη απόσταση δίνουν την εντύπωση του ενοποιημένου ειδώλου.
Prime: Φακός με σταθερή  εστιακή απόσταση.
Sharpen (όξυνση): Λειτουργία τονισμού των περιγραμμάτων που αποβλέπει να δοθεί η αίσθηση της μεγαλύτερης ευκρίνειας στις λεπτομέρειες.
Shutter: Φωτοφράκτης – κλείστρο.
Slow Sync: Συγχρονισμός του φλας σε αργή ταχύτητα.
Spot metering: Σημειακή φωτομέτρηση.
Stabilizer: Σταθεροποιητής.
Supersampling (υπερδειγματοληψία): Καταγραφή περισσότερων βαθμίδων τονικότητας από την απαιτούμενη για την ρεαλιστική αναπαραγωγή μιας εικόνας. Τα παραπάνω δεδομένα χρησιμοποιούνται για τη μείωση του ηλεκτρομαγνητικού και παρασιτικού θορύβου ή την εξαγωγή περισσότερων λεπτομερειών στα σκιερά σημεία.
Ταχύτητα συγχρονισμού φλας (Flash sync speed): Η γρηγορότερη ταχύτητα κλείστρου στην οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φλας.
TIFF (Τag Image File Format): Ένα από τα πλέον δημοφιλή και διαδεδομένο φορμά αρχείων εικόνας. Υποστηρίζεται απ όλα σχεδόν τα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας αποτελώντας de facto στάνταρ.
Tone curve (τονικές καμπύλες): Αναφέρονται και ως καμπύλες gamma. Ενσωματώνονται στα περισσότερα “σοβαρά” προγράμματα επεξεργασίας εικόνας, χρησιμεύοντας στην εύκολη διόρθωση της τονικότητας είτε σε επίπεδο τριχρωμίας RGB και τετραχρωμίας CMYK ή σε επιμέρους χρώματα.
TTL (through the lens): Η φωτομέτρηση που γίνεται στο φως που περνάει από το φακό. Λαμβάνει υπόψη όλες τις απώλειες αυτόματα.
Tungsten light: Φωτισμός από λαμπτήρα πυρακτώσεως.
Tv, Shutter Priority AE: Λειτουργία αυτόματης εστίασης όπου ο χρήστης επιλέγει την ταχύτητα και η μηχανή αναλαμβάνει να ρυθμίσει το διάφραγμα.
Viewfinder: Σκόπευτρο.
Χροιά (hue): To xρώμα ενός αντικειμένου όπως το αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη όραση, με βάση τις συνιστώσες του συστήματος RGB.
 http://www.photo.gr/glossari/

Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι ο Χριστός θα έρθει στη Γη

Οι Αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν ότι ο Χριστός θα έρθει στη Γη- Τα κείμενα που το αποδεικνύουν…

Έχουν διασωθεί αρχαία κείμενα που το αποδεικνύουν…
Στην Πολιτεία του Πλάτωνα (B, V , 362) – βιβλίο που όλοι το αποδέχονται – περιέχεται μία προφητεία ισάξια μ’ αυτές των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης:
«Θα απογυμνωθεί απ’ όλα εκτός της δικαιοσύνης, διότι φτιάχτηκε αντίθετος στην ως τότε συμπεριφορά. Χωρίς να αδικήσει κανέναν θα δυσφημισθεί πολύ ως άδικος ώστε να βασανισθεί για την δικαιοσύνη και θα γεμίσει με δάκρυα εξαιτίας της κακοδοξίας αλλά θα μείνει αμετακίνητος μέχρι θανάτου και ενώ θα είναι δίκαιος θα θεωρείτε άδικος για όλη του τη ζωή. Έχοντας τέτοιες διαθέσεις ο δίκαιος θα μαστιγωθεί, θα στρεβλωθεί, θα δεθεί, θα ανάψουν τα μάτια του και στα τελευταία του αφού πάθει κάθε κακό θα καρφωθεί πάνω σε πάσσαλο, και να ξέρεις ότι δεν είναι δίκαιο αλλά αφού έτσι το θέλει ας γίνει».
Στο έργο Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου, ο Προμηθέας όντας φυλακισμένος στον Καύκασο προλέγει ότι ο λυτρωτής του θα γεννηθεί από την παρθένο Ιώ και τον Θεό (στ.772, 834, 848) θα είναι δηλαδή υιός Θεού και υιός Παρθένου. Αυτός ο Θεάνθρωπος θα καταλύσει την εξουσία των παλαιών θεών και θα αφανίσει αυτούς και την δύναμή τους (908,920).
Ο Ερμής τότε σταλμένος από τον Δία προαναγγέλλει στον Προμηθέα τα εξής: «Τοιούδαι μόχθου τέρμα μη τί προσδόκα πριν αν θεός τις διάδοχος των σων πόνων φανή, θελήση τ’ είς αναύγητον μολείν ‘Άιδην, κνέφαια τ’ άμφί Ταρτάρου βάθη» μετάφραση «μην περιμένεις να λυτρωθείς από τους πόνους προτού θεός πάρει τα πάθια τα δικά σου πάνω του και με τη θέλησή του κατέβει στον ‘Άδη τον ανήλιαγο, στους άφεγγους του Ταρτάρου βυθούς» (στ. 1041-1043). Ο Σωκράτης στην απολογία του αναφέρει τα ακόλουθα: «Θα μείνετε κοιμισμένοι σε όλη σας τη ζωή εάν δεν σας λυπηθεί ο Θεός να
σας στείλει κάποιον άλλον» (Πλάτωνος, Απολογία Σωκράτους 18{31α}). Στο Άγιον Όρος υπάρχουν χειρόγραφα που διασώζουν προφητείες της Σίβυλλας –της ιέρειας του Απόλλωνα– για την έλευση του Χριστού π.χ σε χειρόγραφο με την ονομασία «Υπόμνημα εις τον Άγιον Απόστολον Φίλιππον» πού φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρείου αναφέρονται τα εξής: «Ύστερα από πολύ καιρό θα φθάσει κάποιος εις αυτήν την πολυδιηρημένην γη και θα γεννηθεί με σάρκαν αμόλυντον. Με ανεξάντλητα όρια ώς Θεότητα θα λυτρώσει τον άνθρωπον από την φθοράν των ανίατων παθών. Και θα τον φθονήσει άπιστος λαός και θα κρεμασθεί ψηλά ώς κατάδικος εις θάνατον.
Όλα αυτά θα τα υποφέρει με πραότητα». Στο ίδιο χειρόγραφο αναφέρεται μία ανατριχιαστική προφητεία για την θεανθρώπινη φύση του Χριστού, για το εκούσιον πάθος Του, αλλά και για την Ανάστασή Του: «Ένας ουράνιος με πιέζει ισχυρά, ό οποίος είναι φως τριλαμπές. Αυτός είναι ο παθών Θεός, χωρίς να πάθει τίποτε ή Θεότης Του, διότι είναι συγχρόνως θνητός και αθάνατος. Αυτός είναι συγχρόνως Θεός και άνθρωπος, που υποφέρει από τους θνητούς τά πάντα, δηλαδή τον σταυρό, την ύβριν, την ταφή. Αυτός κάποτε από τα μάτια του έχυσε δάκρυα θερμά. Αυτός πέντε χιλιάδες χόρτασε με πέντε άρτους, κάτι που ήθελε δύναμη θεϊκή. Ο Χριστός είναι ο δικός μου Θεός, ο οποίος εσταυρώθη εις το ξύλον, ο οποίος εξέπνευσεν, ο οποίος εκ του τάφου ανήλθεν εις τον ουρανόν». Οι παραπάνω προφητείες αναφέρονται και σε άλλα χειρόγραφα πού βρίσκονται σε άλλες Μονές του Αγίου Όρους η αλλού(π.χ Μονή Σινά). Παρατίθενται ακόμη σε σύγχρονο βιβλίο, στον Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Αρχιμανδρίτη Βίκτωρος Ματθαίου. Και γι’ αυτούς που ίσως αμφισβητήσουν ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν πράγματι από την Σίβυλλα και ισχυριστούν ότι είναι επινοήσεις κάποιον Χριστιανών Μοναχών, αρκεί το εξής αδιαμφισβήτητο γεγονός.
Από διάφορες πηγές έχει διασταυρωθεί πώς τις προφητείες αυτές αλλά και άλλες –είτε της Σίβυλλας είτε άλλων σοφών Ελλήνων- χρησιμοποίησε η Αγία Αικατερίνη. Συγκεκριμένα, το 305 η Αγία Αικατερίνη η Αλεξανδρινή έλεγχε τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο για την ειδωλολατρική του πολιτική. Ό τελευταίος συγκέντρωσε τότε τους σοφότερους ειδωλολάτρες της αυτοκρατορίας για να την μεταπείσουν και να την κάνουν παγανίστρια. Στο διάλογο που ακολούθησε, αυτή η πάνσοφη και σπουδαγμένη στην Ελληνική παιδεία γυναίκα στην προσπάθειά της να αποδείξει ότι ο Χριστός είναι ο μοναδικός Θεός ανέφερε – μεταξύ άλλων – και τις προφητείες της Σίβυλλας. Και για να προληφθεί η κάθε απερίσκεπτη “σκέψη”, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έπλασε αυτές τις προφητείες η ίδια η Αγία για τους εξής βασικότατους λόγους:
Δεν θα μπορούσε να πει ένα τόσο μεγάλο ψέμα σχετικά με την ιέρεια του Απόλλωνα μπροστά στους σοφότερους εκπροσώπους της αρχαίας θρησκείας, διότι αμέσως όλοι θα διαπίστωναν το ψέμα της. Όμως, όχι μόνο δεν την κατηγόρησε κανείς για αναλήθειες, αλλά αντιθέτως οι σοφοί ειδωλολάτρες παραδέχτηκαν την λεκτική τους ήττα και όλοι αμέσως ασπάστηκαν με τη θέληση τους τον Χριστιανισμό με αποτέλεσμα ο αυτοκράτορας να τους θανατώσει. Κανείς δεν μπορεί λοιπόν να αμφισβητήσει την αδιάσειστη αλήθεια ότι τα προφητικά αυτά λόγια βγήκαν από το στόμα της Σίβυλλας. Σε άλλο χειρόγραφο που βρίσκεται στην Αγιορείτικη Μονή Διονυσίου, αναφέρεται μια άλλη προφητεία της Σίβυλλας: «Σας προφητεύω έναν τρισυπόστατο Θεό στα ύψη εκτεινόμενο του οποίου ο αιώνιος Λόγος σε ανυποψίαστο κόρη θα κυοφορηθεί, όπως ακριβώς το φέρον φωτιά τόξο, το μέσον του κόσμου διαπερνώντας. Όλο τον κόσμο αφού επαναφέρει στην ζωή, και στον Πατέρα θα τον προσφέρει σαν δώρο. Μαρία θα είναι το όνομα αυτής».
Βλέπουμε λοιπόν ότι η Θεία Πρόνοια μέσω του “σπερματικού λόγου” (όπως τον ονόμασαν οι Πατέρες της Εκκλησίας) φώτισε κάποιους Έλληνες της Αρχαιότητας και έτσι άφησαν εκατοντάδες χρόνια πρίν τον Χριστό προφητείες για την έλευσή Του. Και άλλοι αρχαίοι λαοί έδωσαν τέτοιες προφητείες χωρίς να πλησιάζουν σε καμία περίπτωση την ακριβολογία των προφητειών της Παλαιάς Διαθήκης περιοριζόμενες αποκλειστικά και μόνο στην αναφορά για τον ερχομό κάποιου Σωτήρα πού θα λυτρώσει τον κόσμο.
Οι προφητείες όμως των αρχαίων Ελλήνων δίνουν λεπτομερέστατα στοιχεία για τον Χριστό (γέννηση Του από την Παρθένο Μαρία, θεανθρώπινη φύση Του, θαύματα Του, Σταύρωση, Κάθοδος στον Άδη και Ανάσταση Του, τρείς υποστάσεις του Θεού). Έτσι, πολλές απ’ αυτές καθίστανται ισάξιες με τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ κάποιες άλλες τις ξεπερνούν κιόλας. Αυτό ακριβώς αναγνωρίζει και ο μεγάλος μας εκκλησιαστικός συγγραφέας Κλήμης ο Αλεξανδρεύς (2ος αιώνας μ.Χ), ο οποίος στο έργο του Στρωματείς (5,13) δηλώνει απερίφραστα: «Ούκ οίμαι υπό Ελλήνων σαφέστερον προσμαρτυρήσεσθαι τόν Σωτήρα ημών» δηλαδή «δεν είναι δυνατόν, νομίζω, να προαναγγελθεί σαφέστερα από τους Έλληνες ό Σωτήρας μας». Βλέπουμε λοιπόν ότι οι σοφοί Έλληνες της αρχαιότητας όχι μόνο πίστευαν σε ένα Θεό αλλά μίλησαν κιόλας για την τριαδικότητα Του, για την διττή φύση του Χριστού, για την Σταύρωση και την Ανάστασή Του, όπως αναφέρει το ekklisiaonline.
Προσπαθούσαν να αποδεσμευτούν από τη δυναστεία των θεών και να πλησιάσουν τον ένα και αληθινό Θεό. Αποδεικνύεται πως περίμεναν καρτερικά την έλευση του Χριστού για αιώνες. Γι’ αυτό και όταν έγινε η συνάντηση Χριστού και Ελλήνων, ο Χριστός είπε: «Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο Υιός του Ανθρώπου» (Κατά Ιωάννην -12,23) δηλαδή «έφτασε ή ώρα να δοξαστεί ο Υιός του Ανθρώπου (=ο Χριστός)». Και έτσι έγινε…
 http://mimoupeisgr.blogspot.gr/2017/04/blog-post_78.html?m=1

Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΑ ΕΤΗ 2009 – 2014


 380.000 νέοι και νέες, όλοι επιστήμονες,  εγκατέλειψαν τη χώρα.
 Οι υπόλοιποι που έμειναν, βρέθηκαν, οι περισσότεροι από τους μισούς, άνεργοι.
 3,5 εκ εργαζόμενοι, έπρεπε να συντηρούν 4,5 εκ. (εκτός των ανηλίκων), που δεν    
    εργάζονταν.
 Από το 1,4 εκ. ανέργων, μόνο οι 126.000 (9%), λάβαιναν επίδομα ανεργίας.
 Το συνολικό ύψος των μισθών κατέρρευσε από τα 84,8 δισ. ευρώ στα 59,8 δισ.
    ευρώ (70,52%).
 Οι συντάξεις μειώθηκαν 12 φορές, 39% κατά μ.ο.
 Από 2,8 εκ. οικογενειών, τα μισά (1,4 εκ.), επιβίωνε από μία σύνταξη.
 1 εκ. νοικοκυριά δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ηλεκτρικό τους ρεύμα.
  2,3 εκ. οικογενειών δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους φόρους τους.
 Από τις 858.000 επιχειρήσεις, 229.000 (26,7%), έβαλαν λουκέτο.
 Η παραγωγή μειώθηκε κατά 40,2%,
 Το 29,3% των ιδιωτικών υπαλλήλων απολύθηκαν.
 Οι επενδύσεις σε μηχανήματα, κτίρια κλπ., μειώθηκαν σε λιγότερο από το  μισό.     
   Από 49,2 δισ. ευρώ στα 22 δισ. ευρώ (44,71%).
 Οι δημόσιες δαπάνες έπεσαν από τα 55,3 δισ. ευρώ στα 36,4 δισ. ευρώ (65,82%).
  Οι δαπάνες των νοικοκυριών μειώθηκαν από τα 157 δισ. ευρώ στα 118 δισ. ευρώ
    (75,16%).
  Οι αποταμιεύσεις συρρικνώθηκαν από τα 236 δισ. ευρώ στα 160 δισ. ευρώ
   (67,80%).
  90 δισ. ευρώ ιδιωτικών δανείων κατέστησαν «κόκκινα».
  Οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν κατά 20%, εκατοντάδες κλινικές έκλεισαν,
    7.000 γιατροί μετανάστευσαν, η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική
    δαπάνη εξακοντίστηκε.
   Πολλά σχολεία έκλεισαν, και τα Πανεπιστήμια υπολειτουργούσαν.
  Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45%.