Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Χατζηδάκις για Εμφύλιο

Μάνος Χατζιδάκις: Τα Δεκεμβριανά ήταν η αγανάκτηση των παιδιών της γαλαρίας
Από herko στο ΔΕΚ 3, 2017 Επικαιρότητα
“Τα Δεκεμβριανά δεν ήταν αντίδραση των κομμουνιστών (…) Ήταν η αγανάκτηση των παιδιών της γαλαρίας που βλέπαν τους συντρόφους τους και τα όνειρά τους στα φέρετρα από σφαίρες που ρίξαν δοσίλογοι και φασίστες φορώντας γαλάζιους μανδύες εθνικοφροσύνης.Και όλα αυτά τα ελληνικά αποβράσματα με την επίσημη στήριξη του νεαρού τότε κράτους είχανε έναν εχθρό:την ψυχή των παιδιών της γαλαρίας. Εκατομμύρια ελληνικά παιδιά που πίστεψαν στην απελευθέρωση αλλά βρέθηκαν ευθύς αμέσως απέναντι στον ίδιο χωροφύλακα, στον ίδιο δικαστή, στα ίδια ανάλγητα πρόσωπα που αντιμετώπιζαν πριν λίγο κιόλας χρόνο, όταν ακόμα υπήρχαν Γερμανοί. Ξανάρθαν τα φαντάσματα κι άρχισαν να πλαστογραφούν την Ελληνική Ιστορία. Και τα παιδιά που πολέμησαν κι ονειρεύτηκαν γίνανε παιδιά της γαλαρίας, όσα δεν διώχτηκαν και δεν εξαφανίστηκαν στις φυλακές και στα ξερονήσια του Αιγαίου.Και θέλησαν πρίν αποκλειστούν στην γαλαρία τους, να διαμαρτυρηθούν κραυγάζοντας για τελευταία φορά…Κι ύστερα να σωπάσουν-σαράντα χρόνια τώρα(σαράντα χρόνια τα περιέχω μέσα μου και τα δουλεύω για να πώ κάποια φορά)…”.


5
Σαν σήμερα πριν εβδομήντα τρία χρόνια ξεκίνησε ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος στην μόλις απελευθερωμένη Ελλάδα.
Μια κατεστραμμένη απο την γερμανική κατοχή χώρα βυθίστηκε ακόμα περισσότερο στην δίνη ενός εμφυλίου σπαραγμού.
Δεν έζησα εκείνη την εποχή για να έχω προσωπική μνήμη, αλλά φοβάμαι οτι η ατμόσφαιρα της εποχής δεν θα διέφερε  πολύ απο την σημερινή.
Ένας λαός που στην συντριπτική του πλειοψηφία υποφέρει έχοντας χάσει σπίτια, δουλειες, μαγαζιά και αγροτικές περιουσίες και πρέπει να τα ξανακτίσει απο την αρχή όπως απο την αρχή πρέπει να ξανακτίσει ένα κράτος ελεύθερο και δημοκρατικό.
Υπηρχαν ομως και άλλοι, με τεράστιες περιουσίες που τις απέκτησαν κυρίως ως μαυραγορίτες και συνεργάτες των ναζί, που κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα ακόμα και να κλειστούν στην φυλακή.
Στο διεθνές περιβάλλον επικρατούσε ο αναδυόμενος διπολισμός και το μοίρασμα του κόσμου σε ζώνες επιρροής ως τιμαρια των ισχυρών. Η Ελλάδα παραχωρήθηκε στην αγγλοαμερικανική σφαίρα.
Υπηρξε λοιπόν ταύτιση συμφερόντων των Αγγλοαμερικάνων απο την μια μερια με την λούμπεν ντόπια μεγαλοαστική τάξη των μαυραγοριτών και κατσαπλιαδων απο την άλλη.
Η πλειοψηφία ομως των Ελλήνων, ήθελε ελεύθερη πατρίδα με δημοκρατία και προκοπή, και είχε συνταχθεί με το ΕΑΜ.
Τον πόλεμο τον προκάλεσαν και τον κέρδισαν τα συμφέροντα κόντρα στην θέληση της πλειοψηφίας. Τις συνέπειες τις βιώσαμε όλες οι μεταπολεμικές γεννιες μέχρι σήμερα.
Αυτο που με φοβίζει ειναι οτι και σήμερα υπάρχει αυτή η ταύτιση συμφερόντων των ξενων με την ντόπια ολιγαρχία που δεν ειναι άλλοι απο τους απογόνους των κατσαπλιαδων.
Και σήμερα ειναι μειοψηφία αλλά ειναι αδίστακτοι γιατί πάλι κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα και δεν ορρωδούν προ ουδενος.
Πολιτευονται με συκοφαντίες, προκλήσεις και προβοκάτσιες σκορπώντας μίσος για τους αδύναμους, είτε αυτοί ειναι μετανάστες, πρόσφυγες χωρίς πατρίδα, φτωχοί η περιθωριοποιημένοι συμπολίτες μας, παιδιά η αδέσποτα ζώα.
Δεν θυμάμαι άλλη εποχή με τέτοια βία απέναντι σε ανυπεράσπιστα πλάσματα, κακοποιημένα ζώα και παιδιά, επιθέσεις σε μετανάστες και γυναίκες, αλλά και επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε όποιον διαφωνεί με χυδαιότητες και αδιανόητη για άλλες εποχές αγένεια.
Ελπιζω να διαψευστώ αλλά η ατμόσφαιρα μυρίζει μπαρούτι.
Ανέστης Κιούλπαλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου