Το να παρουσιάσεις μια ολοκληρωμένη σκέψη στο fb,
είναι… μειονέκτημα όταν υπάρχουν τόσοι… Αβραάμ Πάπες,
που με ένα ρητό, ένα απόφθεγμα, ένα αφορισμό ή ένα χρησμό,
έχουν… καθαρίσει τη φάση.
Αν τους βάλεις like, είσαι καλός.
Αν σχολιάσεις θετικά είσαι ο Θεός τους.
Αν ρωτήσεις, είσαι περίεργος.
Αν, δε, τολμήσεις να έχεις διαφορετική γνώμη από τους… πάνσοφους,
και τολμήσεις να παρουσιάσεις τις σκέψεις σου
(και μάλιστα εκτεταμένα όπως επιβάλλεται), αλίμονό σου!
τότε είσαι… φανατικός, γραφικός, ψεκασμένος, προδότης κλπ…
κοσμητικά επίθετα!
Αυτή είναι η δεύτερη φάση,
εκείνη των υποτιμητικών και αφ’ υψηλού ειρωνειών,
και των δυσμενών έως βαρέων χαρακτηρισμών,
όταν οι… Κομφούκιοι στριμώχνονται,
αντιλαμβανόμενοι
ότι δεν έχουν απάντηση,
αφού δεν έχουν ούτε ένα επιχείρημα!
Και πώς να έχουν όταν δεν μπορούν να κάνουν
ούτε μία στοιχειώδη σκέψη;
Σε πολλές περιπτώσεις ακολουθεί και η τρίτη φάση:
εκείνη των προσωπικών ύβρεων!
Το χειρότερο; πολλοί από αυτούς έχουν και πιστοποιημένη εκπαίδευση,
στην οποία έχουν μάθει και το Ο.Ε.Δ. (Όπερ Έδει Δείξαι),
και το ότι ο κατηγορών φέρει το βάρος της αποδείξεως.
Ποιος είπε, όμως, ότι εκπαίδευση σημαίνει και Παιδεία;
Το ακόμη χειρότερο; νομίζουν ότι έχουν… χιούμορ!
Ο σκεπτόμενος, είδος εν ανεπαρκεία σήμερα, προσπαθεί να επιστρέψει και να επικοινωνήσει, με κείμενα παντός είδους (ποιητικά, λογοτεχνικά, και, γιατί όχι, πολιτικά) και ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Στον σκεπτόμενο αρέσουν, επίσης, οι τέχνες της εικόνας. Άρα προκύπτει φωτογραφία, κινηματογράφος και βίντεο. Αυτά προς το παρόν, και ό,τι ήθελε προκύψει στο μέλλον! | Κωνσταντίνος Γ. Καζανάκης
Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021
Σκέψεις για τους... Κομφούκιους του fb Του Κ. Γ. Καζανάκη
Οι σιδηροδρομικές γραμμές και τα... καπούλια των αλόγων
Οι σιδηροδρομικές γραμμές και τα... καπούλια των αλόγων
Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021
Μεγάλη αύξηση θανάτων και μείωση γάμων προκάλεσε η πανδημία Του Μανόλη Δρεττάκη
Μεγάλη αύξηση θανάτων και μείωση γάμων προκάλεσε η πανδημία
Στις αναλύσεις για τη φυσική κίνηση του πληθυσμού (γεννήσεις, θάνατοι, γάμοι, διαζύγια, σύμφωνα συμβίωσης) χρησιμοποιούνται στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία εφαρμόζει τους σχετικούς κοινούς κανόνες της Ε.Ε. στην επεξεργασία των στοιχείων που αντλεί από την πηγή τους.
Πηγή των στοιχείων αυτών είναι το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο, τα τελευταία χρόνια τα ληξιαρχεία της χώρας διαβιβάζουν σε πραγματικό χρόνο τα συμβάντα που δηλώνονται σ’ αυτά. Χάρη σ’ αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσης των στοιχείων, στον σχετικό ιστότοπο του υπουργείου, υπάρχουν στοιχεία και για το 2020. Τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν και θα προσαρμοστούν από την ΕΛΣΤΑΤ στους κανόνες που προαναφέρθηκαν και θα δοθούν στη δημοσιότητα πολύ αργότερα.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία των ληξιαρχείων με εκείνα της ΕΛΣΤΑΤ για τα έτη 2014-2019 διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν διαφορές, αλλά είναι μικρές και δεν αλλοιώνουν τη γενική εικόνα. Για τον λόγο αυτό, στην ανάλυση που ακολουθεί θα χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία των γεννήσεων, των θανάτων, των γάμων και των συμφώνων συμβίωσης των ληξιαρχείων, όπως δίδονται στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών την επταετία 2014-2020. Τα στοιχεία δίνονται στον παρακάτω πίνακα.
Στην 1η στήλη του πίνακα δίνονται οι γεννήσεις τα έτη 2014-2020, στη 2η οι θάνατοι, στην 3η η φυσική μεταβολή του πληθυσμού (γεννήσεις μείον θάνατοι), στην 4η οι γάμοι, στην 5η τα σύμφωνα συμβίωσης και στην 6η το σύνολο γάμων και συμφώνων συμβίωσης.
Από τον πίνακα φαίνεται ότι την επταετία 2014-2020:
● Οι γεννήσεις, έπειτα από μια διακύμανση τα πρώτα τρία έτη, μειώνονταν συνεχώς τα επόμενα τρία. Το 2020, όμως, σημειώθηκε μια μεγάλη αύξησή τους (11,5%). Η αύξηση οφείλεται κυρίως σε εγκυμοσύνες το εννεάμηνο Απριλίου-Δεκεμβρίου του 2019.
● Οι θάνατοι παρουσίασαν διακύμανση τα τέσσερα πρώτα χρόνια και συνεχή αύξηση τα τελευταία τρία. Η αύξηση, όμως, το 2020, σε σχέση με το 2019 (7,7%) ήταν σχεδόν διπλάσια από εκείνη το 2019 σε σχέση με το 2018 (4,0%). Είναι προφανές ότι η αύξηση αυτή οφείλεται στους θανάτους που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, η οποία στην περίπτωση της χώρας μας παρουσιάζει τη 2η μεγαλύτερη θνητότητα (θάνατοι από κορονοϊό ως ποσοστό των κρουσμάτων) ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε (με τη Βουλγαρία να κατέχει την 1η θέση.).
● Η φυσική μείωση του πληθυσμού, λόγω των διακυμάνσεων γεννήσεων και θανάτων, παρουσιάζει διακυμάνσεις, αλλά τα δυο τελευταία χρόνια ξεπερνά τις 40.000. Υπάρχει, όμως, μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο 2020 και στο 2019. Ενώ το 2019 η φυσική μείωση του πληθυσμού οφειλόταν τόσο στη μείωση των γεννήσεων όσο και στην αύξηση των θανάτων, το 2020 οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των θανάτων. Θα ήταν, μάλιστα, πολύ μεγαλύτερη, αν δεν σημειωνόταν η σημαντική αύξηση των γεννήσεων.
● Συνολικά, την επταετία 2014-2020 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά 224.000. Δεδομένου ότι και την τριετία 2011-2013 σημειώθηκε φυσική μείωση κατά 38.000, τη δεκαετία 2011-2020 οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις κατά πάνω από 260.000!
● Οι γάμοι παρουσιάζουν διακυμάνσεις. Ενώ μειώνονταν τα τρία πρώτα έτη, το 2017 σημειώθηκε αύξησή τους και τα επόμενα έτη μείωση, η οποία το 2020 ήταν πολύ μεγάλη. Το 2020 ήταν δίσεκτο έτος και τα δίσεκτα έτη συνήθως μειώνονται οι γάμοι. Μείωση των γάμων σημειώθηκε και το 2016, που ήταν δίσεκτο έτος, αλλά η μείωση που σημειώθηκε το έτος αυτό ήταν 3.424, ενώ το 2020 ήταν 10.294, δηλαδή τριπλάσια. Αλλη μια πολύ σοβαρή επίπτωση του κορονοϊού με ό,τι αυτή συνεπάγεται στις γεννήσεις το 2021.
● Τα σύμφωνα συμβίωσης, με κυμαινόμενους ρυθμούς, αυξάνονταν συνεχώς. Αλλά αν σ’ αυτά προσθέσουμε τους γάμους, το σύνολό τους το 2016 σε σχέση με το 2015 μειώθηκε κατά 2.281, ενώ το 2020 σε σχέση με το 2019 η μείωση ήταν 9.271, δηλαδή πάνω από τετραπλάσια.
Από την ανάλυση που έγινε στο άρθρο αυτό φάνηκε η μεγάλη επιδείνωση του δημογραφικού μας προβλήματος που προκάλεσαν τα μέτρα των μνημονίων τη δεκαετία 2010•2019. Η επιδείνωση συνεχίστηκε και το 2020 εξαιτίας των επιπτώσεων του κορονοϊού και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και το 2021, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη άμεσης λήψης δραστικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων αυτών.
* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ
https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/276656_megali-ayxisi-thanaton-kai-meiosi-gamon-prokalese-i-pandimia